Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Rusko uvalilo sankcie na piatich Američanov,medzi nimi je i exminister

Vladimir Putin, ruský prezident Foto: TASR/AP

Spojené štáty uvalili v pondelok sankcie na piatich ruských predstaviteľov za porušovanie ľudských práv.

Moskva 2. februára (TASR) - Rusko uvalilo dnes sankcie na piatich amerických predstaviteľov ako odvetu za sankcie, ktoré v pondelok uvalili Spojené štáty na rovnaký počet Rusov. Informovala o tom agentúra AP.

Medzi americkými predstaviteľmi, na ktorých Rusko uvalilo sankcie, je podľa denníka Guardian aj bývalý minister spravodlivosti Alberto Gonzales, bývalý námestník ministra obrany Douglas Feith, právnik CIA John Rizzo, bývalý námestník ministra spravodlivosti Jay Scott Bybee a bývalý šéf právneho oddelenia ministerstva obrany William James Haynes II.

Spojené štáty uvalili v pondelok sankcie na piatich ruských predstaviteľov za porušovanie ľudských práv. Štyria z nich majú mať podiel na smrti ruského protrikorupčného právnika Sergeja Magnitského, ktorý v roku 2009 zomrel vo vyšetrovacej väzbe.

Na tzv. Magnitského zozname sa momentálne nachádza 39 osôb, ktoré majú zákaz vycestovať do Spojených štátov a zmrazené vklady v amerických bankách.

Ruské ministerstvo zahraničných vecí odsúdilo dnes rozhodnutie Washingtonu ako "pokrytecký" krok, ktorý ešte väčšmi poškodí vzťahy medzi oboma krajinami.

USA v roku 2012 prijali tzv. Magnitského zákon, uvaľujúci sankcie voči osobám, ktoré sa podieľali na smrti a väznení Magnitského, resp. sú zodpovední za porušovanie ľudských práv v Rusku.

Moskva považuje Magnitského zákon za zasahovanie do svojich vnútorných záležitostí a v reakcii naň zverejnila vlastný zoznam občanov USA, ktorým zakázala vstup na územie Ruskej federácie.