Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Zahraničie

Rusi tvrdia, že tento rok dobyli 400 kilometrov štvorcových Ukrajiny

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Rusko nadobudlo v posledných mesiacoch svoje prvé územné zisky za takmer rok.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Moskva 2. apríla (TASR) - Rusko v utorok oznámilo, že jeho sily tento rok dobyli 400 kilometrov štvorcových ukrajinského územia. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

"Od začiatku roka sme získali kontrolu nad 403 kilometrami štvorcovými," oznámil ruský minister obrany Sergej Šojgu. Pripomínal tým územné zisky v Doneckej, Chersonskej, Luhanskej a Záporožskej oblasti, ktoré v roku 2022 Rusko anektovalo, aj keď nad ich územiami nemá plnú kontrolu, píše AFP.

"Ruské ozbrojené sily ďalej vytláčajú ukrajinské jednotky smerom na západ," uviedol Šojgu na stretnutí s armádnymi veliteľmi. Dodal, že ruské sily za uplynulý mesiac dobyli päť obcí, z ktorých štyri sa nachádzajú v Doneckej a jedna v Záporožskej oblasti.

Rusko nadobudlo v posledných mesiacoch svoje prvé územné zisky za takmer rok. Ukrajina v tomto období zápasí s nedostatkom ľudskej sily i munície v súvislosti s omeškaním pomoci zo Západu, píše AFP.

Vo februári Rusko dobylo mesto Avdijivka ležiace na frontovej línii neďaleko ruskom ovládaného mesta Doneck, ktoré je regionálnou metropolou. Dobytie Avdijivky bolo jedným z najvýznamnejších úspechov od vlaňajšieho mája, pripomína AFP.

Americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW) odhaduje, že Rusko má pod kontrolou vyše 100.000 štvorcových kilometrov ukrajinského územia, čo predstavuje takmer pätinu z celkového územia Ukrajiny.

V americkom Kongrese pritom v súčasnosti viazne schválenie balíka pomoci pre Ukrajinu v hodnote 60 miliárd dolárov a Európska únia zaostáva pri plnení sľubov o dodávkach delostreleckej munície, pripomína AFP.