Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Rusko v BR OSN predostrie otázku zmiernenia sankcií voči KĽDR

Členovia Bezpečnostnej rady OSN, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Pchjongjang momentálne čelí najtvrdšiemu režimu sankcií.

Moskva 12. septembra (TASR) - Rusko má v pláne predložiť v Bezpečnostnej rade OSN (BR) otázku zmiernenia sankcií voči Kórejskej ľudovodemokratickej republike (KĽDR). Podľa agentúry TASS to v stredu uviedol námestník ruského ministra zahraničných vecí Igor Morgulov.

Vysvetlil, že BR OSN by mala posúdiť otázku o adekvátnom zmiernení sankčného režimu na základe krokov, ktoré KĽDR podnikne v oblasti denuklearizácie. Dodal, že Rusko túto otázku v BR OSN predostrie.

Morgulov však súčasne zdôraznil, že Rusko tento problém predloží za predpokladu, že aj KĽDR bude podnikať "nevyhnuté kroky" v oblasti denuklearizácie.

Pchjongjang momentálne čelí najtvrdšiemu režimu sankcií, ktorý zahŕňa finančné obmedzenia, zbrojné embargá, zákaz dodávok raketového paliva, vybavenia a materiálov s dvojakým použitím, ako aj vývoz uhlia, železa, olova, morských plodov a ďalších výrobkov z krajiny.

Morgulov zverejnil plány Ruska na stretnutí s novinármi, ktoré sa konalo v rámci IV. Východného ekonomického fóra vo Vladivostoku.