Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

V meste Kirov pokračoval súdny proces s aktivistom Alexejom Navaľným

Alexej Navaľny, známy kritik prezidenta Vladimira Putina. Foto: TASR/AP

Obnovený proces sa začal vlani v decembri po tom, ako ruský najvyšší súd zamietol odsúdenie Navaľného a Oficerova kirovským súdom nižšej inštancie z roku 2013.

Kirov 1. februára (TASR) - Obnovený súdny proces s ruským protikorupčným aktivistom Alexejom Navaľným pokračoval dnes v meste Kirov ležiacom 800 kilometrov severovýchodne od Moskvy.

Po tom, ako sa Navaľnyj a jeho spoluobžalovaný Piotr Oficerov nezúčastnili na dvoch pojednávaniach, súd v januári nariadil účasť oboch obžalovaných. Obnovený proces sa začal vlani v decembri po tom, ako ruský najvyšší súd zamietol odsúdenie Navaľného a Oficerova kirovským súdom nižšej inštancie z roku 2013.

Obaja muži boli uznaní za vinných z rozsiahlej sprenevery štátnych zdrojov. Navaľnyj (40), dlhodobý odporca politiky ruského prezidenta Vladimira Putina, dostal pôvodne päťročný podmienečný trest, ktorý on sám označil vzhľadom na svoje opozičné aktivity za politicky motivovaný, pripomína rozhlasová stanica Slobodná Európa (RFE/RL).

Navaľnyj ako kľúčová postava intenzívnych protivládnych protestov z roku 2011-12, bol v osobitnom súdnom procese v roku 2014 usvedčený zo sprenevery a bol mu udelený podmienečný trest tri a pol roka.

Navaľnyj nedávno ohlásil zámery kandidovať v prezidentských voľbách, ktoré sa budú konať na budúci rok. Ak ho však v obnovenom procese odsúdia, s najväčšou pravdepodobnosťou sa o úrad hlavy štátu nebude môcť uchádzať.