Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Zahraničie

Rusko v odvete vyhostilo britského vojenského pridelenca

Na snímke plachetnica pláva popri nádržiach na skladovanie ropy v prístave v ruskom Petrohrade pri západe slnka Foto: TASR-AP

Ruské ministerstvo zahraničných vecí vydalo vyhlásenie, že okrem vyhostenia atašé podnikne aj iné kroky, ktoré však zatiaľ nešpecifikovalo.

Moskva 16. mája (TASR) - Rusko vo štvrtok ohlásilo vyhostenie britského vojenského pridelenca na ambasáde v Moskve Adriana Coghilla v odvete za to, že Británia oznámila vyhostenie jeho ruského náprotivka z Londýna. TASR informuje podľa agentúry Reuters.

Ruské ministerstvo zahraničných vecí vydalo vyhlásenie, že okrem vyhostenia atašé podnikne aj iné kroky, ktoré však zatiaľ nešpecifikovalo.

"Naša reakcia na nepriateľské protiruské krkoky zo strany Británie z dňa 8. mája pri tomto opatrení nekončí. Iniciátorov eskalácie ešte budeme informovať o ďalších krokoch," píše sa vo vyhlásení ministerstva.

Londýn oznámil 8. mája, že v reakcii na "škodlivé aktivity" Moskvy vyhostí ruského vojenského pridelenca, odstráni diplomatický status niektorých nehnuteľností a skráti dĺžku ruských diplomatických víz.

Medzi "škodlivé" ruské aktivity patrí aj podpaľačský útok na obchod spojený s Ukrajinou. Minulý mesiac bol v súvislosti s týmto prípadom obvinený Brit, o ktorom sa tvrdí, že má prepojenie na Vagnerovu skupinu.

Londýn už predtým obvinil Moskvu, že stojí za otravou dvoch bývalých ruských agentov na pôde Spojeného kráľovstva a tiež za množstvom kybernetických útokov a dezinformačných kampaní.