Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

V Petrohrade sa konal pohreb Prigožina, oznámila jeho tlačová služba

Podobizeň zakladateľa ruskej žoldnierskej Vagnerovej skupiny Jevgenija Prigožina je súčasťou provizórneho pamätníka v Moskve v utorok 29. augusta 2023. Foto: TASR/AP

Pohreb šéfa vagnerovcov obklopovali tajnosti, pričom nebolo dopredu oznámené jeho miesto ani deň či čas konania.

Petrohrad 29. augusta (TASR) - V Petrohrade sa v utorok konal pohreb zakladateľa ruskej žoldnierskej Vagnerovej skupiny Jevgenija Prigožina, ktorý zomrel minulý týždeň pri nehode lietadla na západe Ruska. TASR o tom informuje podľa správ agentúr AFP a Reuters.

"Rozlúčka s Jevgenijom Prigožinom sa uskutočnila v uzavretom kruhu. Tí, ktorí sa (s ním) chcú rozlúčiť, môžu navštíviť Porochovský cintorín," uviedla Prigožinova tlačová služba na sociálnej sieti Telegram. Dodala, že Prigožina pochovali vedľa jeho otca.

Pohreb šéfa vagnerovcov obklopovali tajnosti, pričom nebolo dopredu oznámené jeho miesto ani deň či čas konania.

V utorok sa pritom v Petrohrade konal pohreb aj jedného z Prigožinových námestníkov, šéfa logistiky vagnerovcov, Valerija Čekalova, ktorý bol spolu s Prigožinom na palube havarovaného lietadla. Čekalova pochovali na petrohradskom cintoríne Severnoje, pričom na jeho pohrebe sa podľa Reuters zúčastnilo aj niekoľko žoldnierov z Vagnerovej skupiny.

Ľudia stoja pri rakve šéfa logistiky žoldnierskej Vagnerovej skupiny Valerija Čekalova počas pohrebu na cintoríne v Petrohrade v utorok 29. augusta 2023.
Foto: TASR/AP


Kremeľ už v utorok avizoval, že ruský prezident Vladimir Putin sa nezúčastní na Prigožinovom pohrebe.

Prigožin (62) zomrel minulý týždeň v stredu pri havárii lietadla v Tverskej oblasti na západe Ruska. Lietadlo typu Embraer Legacy 600 smerovalo z Moskvy do Petrohradu, kde majú sídlo Prigožinove firmy, keď sa zrútilo.

Vyšetrovací výbor Ruskej federácie (Sledkom) v nedeľu po vykonaní genetických testov potvrdil, že medzi obeťami pádu lietadla bol i šéf vagnerovcov. Na palube stroja sa okrem Prigožina nachádzalo deväť ľudí vrátane Čekalova a spoluzakladateľa vagnerovcov Dmitrija Utkina.

K havárii prišlo presne dva mesiace po tom, čo sa Prigožin a jeho bojovníci nakrátko vzbúrili proti ruskému vojenskému vedeniu.