Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Václav Klaus si v Moskve prevzal cenu za rozvoj vzájomných vzťahov

Václav Klaus. Foto: TASR/Michal Svítok

Klaus vo svojom ďakovnom vystúpení v ruskej metropole okrem iného vyhlásil, že prišiel vyjadriť svoj nesúhlas s masívnou dezinterpretáciou udalostí na Ukrajine.

Praha 22. novembra (TASR) - Bývalý prezident ČR Václav Klaus si v Moskve prevzal Cenu Jegora Gajdara za "mimoriadny prínos v rozvoji medzinárodných humanitárnych vzťahov s Ruskom". Informáciu o stredajšom ocenení exprezidenta priniesol dnes internetový server Lidovky.cz.

Podľa rovnakého zdroja manažér Václava Klausa Petr Macinka odmieta, že by išlo o politické ocenenie a považuje udelenie ceny za česť. "Keď Vás porota vyberie, že dostanete Cenu Jegora Gajdara, tak je to samozrejme pocta a česť a človek je rád, že mu bolo takéto ocenenie udelené," cituje server manažérove slová.

Václav Klaus vo svojom ďakovnom vystúpení v ruskej metropole okrem iného vyhlásil, že prišiel vyjadriť svoj nesúhlas s masívnou dezinterpretáciou udalostí na Ukrajine. Tamojšiu krízu označil za dôsledok zlyhania ukrajinskej postkomunistickej transformácie a zneužitia krehkosti tohto novo vytvoreného mnohonárodnostného štátu. Ukrajina sa, ako formuloval, stala miestom konfrontácie medzi Západom a Východom, medzi Amerikou, západnou Európou a Ruskom.

Cena Jegora Gajdara, ktorú laureátovi odovzdal generálny riaditeľ významnej technologickej korporácie Rusnano a predseda poroty Anatolij Čubajs, nesie meno v roku 2009 zosnulého niekdajšieho ruského ministra financií, liberálneho ekonóma a autora reformných opatrení, ktorý bol počas vlády Borisa Jeľcina krátko aj úradujúcim ruským premiérom. Ocenenie udeľuje od roku 2010 vo viacerých kategóriách Nadácia Jegora Gajdara.