Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Kyjev posiela proti separatistom na východe armádu

Proruský ostreľovač hliadkuje pred obsadenou budovou policajnej stanice v Slovjansku na východe Ukrajiny 13. apríla 2014. Separatisti dnes strieľali na špeciálne jednotky vyslané Kyjevom do mesta Slovjansk. Pri streľbe jeden ukrajinský príslušník štátnej bezpečnosti zahynul a piati ďalší utrpeli zranenia. Foto: TASR/AP

Rusko varovalo pred vojenským zásahom Ukrajiny na východe.

Slovjansk/Kyjev 13. apríla (TASR) - Kyjev sa rozhodol zakročiť proti proruským separatistom na východe Ukrajiny a spustí "rozsiahlu protiteroristickú operáciu" s účasťou ozbrojených síl, oznámil dnes dočasný ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov.

Podľa agentúry RIA Novosti rozhodla o tomto kroku Rada národnej bezpečnosti a obrany Ukrajiny.

Turčynov z parlamentu odkázal, že úrady v Kyjeve nedovolia "zopakovanie krymského scenára". Rusko obvinil, že vyvoláva chaos na východe. Podľa agentúry Reuters mal na mysli útoky proruských militantov na vládne budovy.

Turčynov zároveň oznámil, že militantom, ktorí do pondelňajšieho rána zložia zbrane, nebude hroziť trestné stíhanie.

Janukovyč: Nestrieľajte do ľudí, to vám neodpustia

Zosadený ukrajinský prezident Viktor Janukovyč z ruského Rostova na Done apeloval na bezpečnostné sily vo svojej krajine, aby nepoužili zbrane proti národu.

"Ako vrchný veliteľ ozbrojených síl sa obraciam na ministerstvo vnútra a Ukrajinskú bezpečnostnú službu: neplňte zločinné príkazy, nestrieľajte do ľudí, to vám neodpustia,"
citovala agentúra RIA Novosti Janukovyča, ktorý sa stále považuje za legitímneho prezidenta.

V ukrajinskom Charkove došlo k potýčkam, hlásia zranených

Proruskí demonštranti vykrikujú slogany a držia obrovskú ruskú vlajku počas zhromaždenia na hlavnom námestí v ukrajinskom Charkove v nedeľu 16. marca 2014.
Foto: TASR/AP
Dvaja ľudia utrpeli dnes zranenia vo východoukrajinskom Charkove pri potýčkach medzi stúpencami a odporcami federalizácie, informovala agentúra ITAR-TASS.

Stovky stúpencov nového vedenia v Kyjeve sa zhromaždili pri pamätníku Tarasa Ševčenka a vyzývali na jednotu Ukrajiny.

Druhá strana sa zišla pri pamätníku Vladimira Iľjiča Lenina na Námestí slobody. Väčšina ľudí z tejto skupiny mala na sebe georgijevskú stužku - symbol víťazstva nad nacizmom v druhej svetovej vojne.

Demonštranti vyzývali na vytvorenie autonómie na juhu a východe Ukrajiny a vyjadrili nesúhlas s predčasnými prezidentskými voľbami, ktoré sú naplánované na 25. mája.

Bližšie podrobnosti o násilnostiach agentúra ITAR-TASS neuviedla.

Zo Slovjanska hlásia viac mŕtvych

Proruský ostreľovač si kontroluje zbraň počas hliadkovania pred obsadenou budovou policajnej stanice v Slovjansku na východe Ukrajiny 13. apríla 2014. Separatisti dnes strieľali na špeciálne jednotky vyslané Kyjevom do mesta Slovjansk. Pri streľbe jeden ukrajinský príslušník štátnej bezpečnosti zahynul a piati ďalší utrpeli zranenia.
Foto: TASR/AP
Najmenej traja ľudia prišli dnes o život vo východoukrajinskom Slovjansku, kde sa bezpečnostné sily snažia potlačiť stúpencov federalizácie, informovala agentúra RIA Novosti s odvolaním sa na aktivistov. Podľa nich sa na operácii zúčastňujú okrem špeciálnych jednotiek aj členovia radikálneho hnutia Pravý sektor.

Ukrajinský minister vnútra Arsen Avakov tvrdil, že pri operácii v Slovjansku prišiel o život príslušník Ukrajinskej bezpečnostnej služby (SBU) a piati ďalší utrpeli zranenia vrátane šéfa protiteroristického oddelenia SBU. Straty má podľa neho aj druhá strana, podrobnosti ale neuviedol.

Aktivisti hovorili o najmenej troch mŕtvych. Jeden z nich, Nikolaj Solncev, spomenul troch: "Dvaja z takzvaného Pravého sektora a jeden od nás."

Zdravotnícke oddelenie Doneckej oblasti informovalo o jednom mŕtvom a deviatich zranených.

RIA Novosti pripomenula, že stúpenci federalizácie obsadili v sobotu v Slovjansku budovu administratívy, policajnú stanicu a kanceláriu tajnej služby.

Zdroj z ukrajinských špeciálnych jednotiek pre RIA Novosti povedal, že v meste zasahujú všetky špeciálne sily lojálne Kyjevu. "Každá jedna jednotka zo západu Ukrajiny zasahuje v Slovjansku," uviedol zdroj.

Koordinátor hnutia Ruský sektor - Ukrajina Vladimir Karasiov informoval, že ku komandám sa pridali aj ozbrojenci z Pravého sektora. "Podľa správ zo Slovjanska dorazilo na letisko v meste približne 150 ľudí v čiernych uniformách. Podľa všetkého sú z Pravého sektora."

Slovjansk je stále pod kontrolou stúpencov federalizácie, dodala RIA Novosti.

Rusko varuje pred vojenskými zásahmi

Rusko varovalo Spojené štáty, že akákoľvek vojenská intervencia Ukrajinskej vlády na východe Ukrajiny ohrozí diplomatické riešenie konfliktu a plánované mierové rokovania, informovala agentúra Reuters.

Sergej Lavrov počas prejavu v dolnej komore ruského parlamentu
Foto: TASR/AP
Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v sobotu v telefonickom rozhovore s americkým ministrom zahraničných vecí Johnom Kerrym odkázal, že "akékoľvek použitie sily proti rusky hovoriacim obyvateľom na východe Ukrajiny ohrozí potenciál pre spoluprácu ... vrátane plánovaných štvorstranných rokovaní" medzi Ruskom, Ukrajinou, Spojenými štátmi a Európskou úniou, ktoré sa majú uskutočniť 17. apríla v Ženeve.

V súvislosti so sobotňajšími útokmi militantov vo východoukrajinskom meste Slovjansk Lavrov povedal, že Ukrajina "preukazuje svoju neschopnosť prijať zodpovednosť za osud krajiny".

Moskva označila plán Kyjeva vyslať na východ armádu za zločinný

Plán Kyjeva vyslať na východ Ukrajiny armádu proti proruským separatistom označila dnes Moskva za "zločinný". Ruské ministerstvo zahraničných vecí vyhlásilo, že Západ by mal dostať svojich "chránencov" v ukrajinskej vláde pod kontrolu.

"Západ je zodpovedný za to, aby zabránil občianskej vojne na Ukrajine," citovala ruský rezort diplomacie agentúra Reuters. Ministerstvo taktiež oznámilo, že Moskva zaradí situáciu na Ukrajine do programu Bezpečnostnej rady OSN.

"Situácia na juhovýchode Ukrajiny začína mať nebezpečný charakter. Vláda v Kyjeve, ktorá sa dostala k moci po štátnom prevrate, sa rozhodla použiť silu na potlačenie ľudových protestov," konštatoval rezort diplomacie a odsúdil snahu použiť "hrubú silu proti demonštrantom a aktivistom".

Podľa ministerstva sponzoruje vládu v Kyjeve Západ a mal "by držať na uzde svojich chránencov, ktorí sa vymkli spod kontroly, prinútiť ich, aby sa dištancovali od neonacistov a iných extrémistov, aby nepoužili ozbrojené sily proti ukrajinskému ľudu a aby okamžite začali skutočný dialóg".

Pan Ki-mun je znepokojený


Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun vyjadril hlboké znepokojenie nad zhoršujúcou sa situáciou na východnej Ukrajine a rastúcim potenciálom násilných zrážok.

Šéfka diplomacie EÚ Catherine Ashtonová oznámila, že 17. apríla sa uskutoční štvorstranné stretnutie EÚ, Spojených štátov, Ruska a Ukrajiny.

Generálny tajomník NATO Anders Fogh Rasmussen v novinách Politiken kritizoval Rusko, že sa nespráva ako partner ale ako protivník. Dodal tiež, že Rusko vedie vojnovú propagandu, aká tu nebola od konca studenej vojny.

Separatisti obsadili radnicu v meste Mariupol

Separatistickí demonštranti prevzali dnes kontrolu nad radnicou vo východoukrajinskom meste Mariupol, informovala tlačová agentúra Reuters.

Separatisti vošli do budovy po demonštrácii za vytvorenie samostatnej republiky na východnej Ukrajine, na ktorej sa zúčastnilo približne 1000 ľudí.

Polícia sa nepokúsila zastaviť osoby, ktoré vnikli do budovy radnice. Podľa miestneho novinára vošli do kancelárií a odstránili ukrajinskú vlajku. Pri radnici postavili barikády.