Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Ruskí poslanci odobrili väzenské tresty za urážku náboženského cítenia

Pussy Riot Foto: TASR/AP Photo

Legislatívu podporilo 308 poslancov a dvaja boli proti.

Moskva 11. júna (TASR) - Dolná komora ruského parlamentu, Štátna duma, odsúhlasila dnes návrh zákona, ktorý zavádza až trojročné väzenské tresty za urážku náboženského cítenia. Informovala o tom agentúra RIA Novosti.

Legislatívu podporilo 308 poslancov a dvaja boli proti. Do platnosti by mala vstúpiť v júli, ak ju podporí aj horná komora parlamentu a spečatí podpisom prezident Vladimir Putin.

Zákon bol pripravený v súvislosti s kauzou ruskej punkovej skupiny Pussy Riot, ktorej tri členky vlani odsúdili na dva roky väzenia kvôli kontroverznému antiputinovskému vystúpeniu v moskovskom Chráme Krista Spasiteľa. Štátna duma sa s ním zaoberala od septembra minulého roku.

Navrhovaná právna norma, ktorú poslanci predbežne schválili v druhom a treťom čítaní, kvalifikuje ako trestný čin urážku náboženského cítenia, vrátane vandalizmu a znesvätenia posvätných miest. Previnilcom bude hroziť pokuta do 500.000 rubľov (11.600 eur), trest nútených prác alebo väzenie v trvaní do troch rokov.

Zákon má silnú podporu medzi početnými ruskými konzervatívcami, ktorí sa pridŕžajú oficiálnej pozície vplyvnej pravoslávnej cirkvi, rovnako ako ďalšia dnes schválená legislatíva o zákaze propagácie homosexuality. Podľa pozorovateľov chce prezident Putin presadením oboch kontroverzných zákonov konsolidovať tábor svojich konzervatívnych priaznivcov.