Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

Rusko víta návrhy Číny,naďalej žiada uznanie anexie ukrajinských území

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP Photo

Ruský rezort diplomacie zopakovalo, že naďalej platí pôvodne menovaný cieľ invázie na Ukrajinu, teda jej demilitarizácia a denacifikácia.

Moskva 24. februára (TASR) – Ruské ministerstvo zahraničných vecí privítalo v piatok návrhy Pekingu zamerané na ukončenie vojny na Ukrajine a zároveň potvrdilo požiadavky Moskvy vrátane uznania svojej anexie ukrajinských území. Informovali o tom agentúry DPA a AFP.

"Veľmi si ceníme úprimné želanie našich čínskych priateľov prispieť k vyriešeniu konfliktu na Ukrajine mierovými prostriedkami," uviedlo ministerstvo.

Základným predpokladom riešenia je však podľa neho ukončenie dodávok zbraní Ukrajine západnými krajinami, zastavenie všetkých bojových operácií a návrat Ukrajiny k neutrálnemu štatútu.

Okrem toho Moskva žiada uznanie "novej územnej reality", teda ruskej anexie viacerých ukrajinských území v rozpore s medzinárodným právom.

Ruský rezort diplomacie zopakovalo, že naďalej platí pôvodne menovaný cieľ invázie na Ukrajinu, teda jej demilitarizácia a denacifikácia.

Čína na výročie začiatku ruskej invázie na Ukrajinu zverejnila dokument o "politickom urovnaní" tejto vojny, v ktorom žiada prímerie a rokovania. Vlastné iniciatívy v ňom však neohlasuje.

Valné zhromaždenie OSN vo štvrtok hlasmi 141 štátov vyzvalo na odchod ruských vojenských jednotiek z Ukrajiny. Dôležité krajiny ako Čína a India sa však hlasovania o nezáväznej rezolúcii zdržali.