Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Rusko: Vojenská prítomnosť USA v Japonsku marí mierovú dohodu s Tokiom

Veľký Kremeľský palác v Moskve Foto: TASR - Henrich Mišovič.

Japonský premiér Fumio Kišida vo štvrtok navštívi Washington, kde sa stretne s americkým prezidentom Joeom Bidenom.

Moskva/Washington/Tokio 8. apríla (TASR) - Kremeľ v pondelok uviedol, že vojenská prítomnosť Spojených štátov v Japonsku vždy predstavovala prekážku v snahe dosiahnuť mierovú dohodu medzi Moskvou a Tokiom. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters.

Japonský premiér Fumio Kišida vo štvrtok navštívi Washington, kde sa stretne s americkým prezidentom Joeom Bidenom a vystúpi aj pred obomi komorami amerického Kongresu. Ide o prvú návštevu japonského lídra v USA za posledných deväť rokov.

Stretnutie má podľa Reuters znázorniť úzke bezpečnostné a ekonomické vzťahy medzi USA a Japonskom. Očakáva sa, že Kišida a Biden bude rokovať o spolupráci v obranných zariadeniach a možnom posilnení prítomnosti amerických vojakov v Japonsku.

"Obranné spojenectvo de facto už existuje a my vieme o vojenskom potenciáli Spojených štátov, ktorý je umiestnený v Japonsku - mimochodom, v blízkosti ruských hraníc. To bolo vždy prekážkou v snahe dosiahnuť riešenie nášho hlavného problému, problému mierovej zmluvy," povedal v pondelok hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

Rusko, hlavný následnícky štát Sovietskeho zväzu, a Japonsko nikdy nepodpísali mierovú dohodu, ktorá by formálne ukončila ich nepriateľské akcie počas druhej svetovej vojny.

Kľúčovým problémom je nevyriešený územný spor o súostrovie v Tichom oceáne, ktoré v Rusku nazývajú Kurilské ostrovy a v Japonsku Severné územia.

Kurily tvoria pás ostrovov medzi ruským polostrovom Kamčatka a Japonskom. Tokio si robí nároky na južnú časť týchto ostrovov, pričom s Moskvou sa o ne sporí už od konca druhej svetovej vojny, keď sovietske vojská obsadili a anektovali túto časť Kurilských ostrovov.

Bývalý ruský prezident Dmitrij Medvedev v januári vyhlásil, že Japonsko musí upustiť od svojich nárokov na ostrovy, ak chce dosiahnuť mierovú dohodu. Moskva od mierových rokovaní odstúpila a zastavila spoločné ekonomické projekty týkajúce sa ostrovov, keď na ňu Tokio uvalilo sankcie pre inváziu na Ukrajinu z roku 2022.