Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Rusko vyhostí 23 britských diplomatov

Ruský prezident Vladimir Putin, ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Moskva vyhostila britských diplomatov v reakcii na rovnaký krok Londýna, ktorý sa v súvislosti s prípadom otrávenia exšpióna Skripaľa a jeho dcéry rozhodol vyhostiť 23 pracovníkov ruskej ambasády.

Moskva 17. marca (TASR) - Rusko vyhostí 23 britských diplomatov. Informovala o tom spravodajská televízia Sky News s odvolaním sa na vyhlásenie britského ministerstva zahraničných vecí.

Moskva vyhostila britských diplomatov v reakcii na rovnaký krok Londýna, ktorý sa v súvislosti s prípadom otrávenia exšpióna Sergeja Skripaľa a jeho dcéry Julije rozhodol vyhostiť 23 pracovníkov ruskej ambasády.

Na bývalého plukovníka ruskej vojenskej rozviedky GRU Sergeja Skripaľa a jeho dcéru Juliju zaútočili 4. marca neznámi páchatelia nervovoparalytickou látkou novičok, vyvinutou v bývalom Sovietskom zväze. Oboch našli v bezvedomí pred nákupným strediskom v Salisbury, kde žili. Obaja sú stále v kritickom stave.

Britská premiérka Theresa Mayová následne obvinila Rusko z "nezákonného použitia sily" proti svojej krajine. Oznámila, že Londýn vyhostí 23 ruských diplomatov. Mayová tiež oznámila sériu ekonomických a diplomatických opatrení vrátane prerušenia všetkých bilaterálnych kontaktov s Ruskom na vysokej úrovni.

Moskva svoju účasť na tomto incidente odmietla a pohrozila recipročnými krokmi. Ruskí predstavitelia pripomínajú, že Británia nepredložila konkrétne dôkazy. Británia tiež podľa Moskvy odmietla poskytnúť technické informácie o otrave ruským vedcom a snaží sa Rusko zdiskreditovať.

Británia potvrdila vyhostenie svojich diplomatov z Ruska


Veľká Británia v sobotu potvrdila, že Rusko v sobotu vyhostilo 23 jej diplomatov. Zároveň uviedla, že začiatkom budúceho týždňa sa uskutoční zasadnutie bezpečnostnej rady štátu, na ktorom sa budú prerokúvať ďalšie kroky v spore medzi Britániou a Ruskom vyvolanom otravou bývalého ruského špióna Sergeja Skripaľa a jeho dcéry v anglickom meste Salisbury.

Vo vyhlásení britského ministerstva zahraničných vecí sa podľa agentúry AP uvádza, že odvetné opatrenie za vyhostenie 23 ruských diplomatov zo Spojeného kráľovstva bolo očakávané. Súčasťou odvety Moskvy je aj zatvorenie britského konzulátu v Petrohrade a zastavenie činnosti Britskej rady (BC) v Rusku.

"Ruská reakcia nemení nič na podstate veci, a tou je pokus o zavraždenie dvoch ľudí na britskej pôde, z ktorého nemožno vyvodiť iný záver, len že je zaň zodpovedná ruská vláda," uvádza sa vo vyhlásení britského ministerstva zahraničných vecí.

Británia zároveň vyzvala Rusko, aby svoje kroky vysvetlilo a postupovalo v súlade so svojimi medzinárodnými záväzkami.

Sergeja Skripaľa a jeho dcéru Juliju našli 4. marca v bezvedomí na lavičke pri obchodnom stredisku v anglickom meste Salisbury s príznakmi ťažkej otravy. Podľa britských expertov boli zrejme otrávení bojovou látkou novičok, ktorá bola vyvinutá v niekdajšom Sovietskom zväze.

Británia z útoku na Skripaľa obvinila Rusko, ktoré však akúkoľvek spojitosť s incidentom odmieta.