Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 13. máj 2024Meniny má Servác
< sekcia Zahraničie

Rusko vyhostilo bulharského novinára, reaguje na rovnaký krok Sofie

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Bulharsko koncom októbra vyhostilo ruského novinára Alexandra Gacaka pre podozrenia zo špionáže.

Moskva 3. novembra (TASR) - Rusko vyhostilo bulharského novinára Angela Grigorova, uviedlo v piatok ministerstvo zahraničných vecí v Moskve. Reagovalo tak na predchádzajúce vyhostenie ruského novinára z Bulharska. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

Ruské ministerstvo zahraničných vecí v piatok odobralo Grigorovi akreditáciu a povolenie na pobyt. Moskva je však podľa neho pripravená svoje rozhodnutie zmeniť, pokiaľ tak urobí aj Sofia.

Bulharsko koncom októbra vyhostilo ruského novinára Alexandra Gacaka pre podozrenia zo špionáže. Spravodajca ruského štátneho denníka Rossijskaja gazeta krajinu opustil v stredu. Rusko následne vyhlásilo, že bude na jeho vyhostenie reagovať odvetnými krokmi.

Minulý rok Bulharsko vyhostilo 70 ruských diplomatov a zamestnancov veľvyslanectva v Sofii pre podozrenia zo špionáže. V septembri krajina vyhostila aj rektora Chrámu svätého Mikuláša v Sofii, ktorý patrí ruskej pravoslávnej cirkvi. Obvinili ho vtedy z cieľavedomého ovplyvňovania spoločensko-politických procesov v Bulharsku v prospech geopolitických záujmov Ruska.