Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Zahraničie

Rusko vykoná celoštátny test systémov varovania verejnosti

Na snímke siréna systému včasného varovania. Foto: TASR Roman Hanc

V celej krajine budú spustené sirény a preruší sa televízne vysielanie.

Moskva 4. októbra (TASR) - Ruské úrady v stredu vykonajú celoštátny test systémov varovania verejnosti pred hroziacim nebezpečenstvom. V celej krajine budú spustené sirény a preruší sa televízne vysielanie, informuje TASR podľa správy agentúry Reuters.

Takýto test vykonali v Rusku prvýkrát v roku 2020 a je súčasťou novej iniciatívy, ktorá od 1. septembra od úradov vyžaduje robiť takýto test dvakrát ročne.

O 10.43 h moskovského času (9.43 SELČ) sa spustia sirény a ozve sa výzva "Všetci pozor!", aby verejnosť videla, čo sa stane v prípade ozajstnej katastrofy.

"Ak budete počuť sirény, musíme ostať pokojní a nepanikáriť. Zapnite si televíziu, akýkoľvek verejne dostupný kanál alebo rádio, a vypočujte si informačnú správu," uvádza ruské ministerstvo pre núdzové situácie vo vyhlásení.

Varovný systém je podľa rezortu navrhnutý tak, aby v predstihu upozornil obyvateľov na hrozby alebo mimoriadnu udalosť spôsobenú prírodou alebo človekom.

Test sa uskutoční počas vojny na Ukrajine, ktorá vyvolala najväčšiu krízu vo vzťahoch Ruska a Západu od kubánskej krízy v roku 1962, píše Reuters.

Rozsiahly test varovného systému sa v stredu uskutoční aj v Spojených štátoch prostredníctvom telefónov, televízie a rozhlasových staníc. Cieľom je preveriť, že systémy varovanie verejnosti sú stále efektívne, a to predovšetkým na celoštátnej úrovni, uviedla Federálna agentúra pre riadenie núdzových situácií (FEMA).

Podobné testy vykonali v posledných rokoch aj mnohé iné krajiny.

Rusko test vykoná v deň 91. výročia zavedenia systému civilnej obrany. V auguste sa v krajine konali edukačné cvičenia o správaní sa v prípade núdzovej situácie.