Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Zahraničie

Rusko vymenovalo nových veliteľov Baltskej a Tichomorskej flotily

Na snímke zverejnenej ruským ministerstvom obrany ruská bojová loď sa plaví počas námorného cvičenia ruskej tichomorskej flotily neďaleko Vladivostoku 14. apríla 2023. Foto: TASR/AP

Novým veliteľom Tichomorskej flotily sa stal admirál Viktor Liina, ktorý stál doposiaľ velil Baltskému loďstvu.

Moskva 21. apríla (TASR) — Ruské štátne médiá v piatok informovali o vymenovaní nových veliteľov Baltskej a Tichomorskej flotily ruského námorníctva. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

"Zástupca náčelníka generálneho štábu, viceadmirál Vladimir Vorobiov, bol vymenovaný za veliteľa Baltskej flotily. Príslušné dokumenty už boli podpísané," uviedla agentúra Interfax s odvolaním sa na zdroje z prostredia ruskej armády.

Novým veliteľom Tichomorskej flotily sa stal admirál Viktor Liina, ktorý stál doposiaľ velil Baltskému loďstvu.

Skutočnosť, že doterajší veliteľ Tichomorskej flotily admirál Sergej Avakjanc odchádza z funkcie, bola oznámená už vo štvrtok. Meno jeho nástupcu však zverejnili až v piatok.

Odchod admirála Avakjanca vzbudil prekvapenie, pretože bol oznámený v deň, keď Tichomorská flotila - druhá najväčšia zložka ruského námorníctva — ukončila rozsiahle, niekoľkodňové a vopred neohlásené manévre.

Admirála ešte pred skončením cvičení poslali na dovolenku. Oficiálne odišiel preto, že nedávno dovŕšil 65 rokov, teda hornú vekovú hranicu pre službu v ruskej armáde. DPA však poukazuje na viaceré prípady aj starších a stále aktívnych ruských veliteľov, akým je napríklad 67-ročný náčelník generálneho štábu ruských ozbrojených síl Valerij Gerasimov.

Nezávislé ruské médiá však v súvislosti s odchodom Avakjanca informovali o vysokých stratách, ktoré údajne utrpela Tichomorská flotila počas vojny na Ukrajine.

Ruské námorníctvo má celkovo štyri flotily: okrem Baltskej a Tichomorskej aj Čiernomorskú a Severnú flotilu, ktorá je vôbec najväčšou. Príslušníci všetkých štyroch loďstiev sú zapojení do bojov na Ukrajine, čo sa týka najmä jednotiek námornej pechoty.