Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

Rusko: Vypálili sme varovné výstrely na nákladnú loď idúcu k Ukrajine

Ilustračné foto. Foto: Teraz.sk

Ruská hliadkovacia loď vypálila varovné výstrely z automatických zbraní.

Moskva 13. augusta (TASR) - Rusko v nedeľu oznámilo, že vypálilo varovné výstrely na nákladnú loď plaviacu sa do ukrajinského prístavu Izmajil na brehu Čierneho mora. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že ruská hliadkovacia loď spozorovala loď Sukru Okan plaviacu sa pod vlajkou tichomorského ostrovného štátu Palau, ktorá smerovala do Izmajila. Kapitán nereagoval na výzvy na zastavenie s cieľom umožniť ruským úradom prehliadku zameranú na možný prevoz nedovolených druhov tovaru.

Ruská hliadkovacia loď vypálila varovné výstrely z automatických zbraní. Vrtuľník následne na palubu Sukru Okan previezol ruských vojakov, ktorí uskutočnili prehliadku. Nákladnej lodi potom umožnili pokračovať v plavbe.

Rusko v júli odstúpilo od čiernomorskej obilnej dohody, ktorú vlani sprostredkovali OSN a Turecko a umožňovala aj počas vojny bezpečne vyvážať obilie z ukrajinských prístavov po mori. Rusko po stiahnutí sa z dohody zintenzívnilo útoky na zariadenia dôležité pre zásielky ukrajinského obilia.

Keďže vývoz po Čiernom mori bol zablokovaný, životne dôležité pre export obilia sa stali dovtedy menej významné ukrajinské prístavy Izmajil a Reni na Dunaji v Odeskej oblasti.