Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

V Rusku vedú vyšetrovanie aj voči Savčenkovej sestre

Na archívnej fotografii Vera Savčenková, sestra ukrajinskej pilotky Nadiji Savčenkovej, stojí počas protestu pred ruským veľvyslanectvom 24. februára 2015 v Kyjeve Foto: TASR/AP

Veru Savčenkovú vyšetrujú v Rusku pre podozrenie z urážky súdu počas súdneho pojednávania v čečenskej metropole Groznyj, ktorý prešetruje prípad dvoch ukrajinských občanov.

Moskva 21. marca (TASR) - Vyšetrovací výbor Ruskej federácie zvýšil aktivitu pri vyšetrovaní v trestnej veci Very Savčenkovej, sestry v Rusku väznenej ukrajinskej pilotky. Informovala o tom dnes agentúra UNIAN.

Veru Savčenkovú vyšetrujú v Rusku pre podozrenie z urážky súdu počas súdneho pojednávania v čečenskej metropole Groznyj, ktorý prešetruje prípad dvoch ukrajinských občanov. Vera Savčenková bola na pojednávaní ako verejná ochrankyňa ich práv.



Ruský denník Kommersant napísal, že vyšetrovatelia až štyri mesiace po tom, ako sa skutok údajne stal, nedávno v kauze Very Savčenkovej vypočuli svedkov - advokátku jedného z obvinených Ukrajincov i jeho samotného.

Advokát Very Savčenkovej Mark Fejgin tvrdí, že jeho mandantka "neurážala sudcu, len si prosto niečo hundrala popod nos a za to ju vyviedli zo súdnej siene a ešte aj začali stíhať".

Dodal, že Savčenková sa od toho dňa do Grozného nevrátila a "ani to nemieni urobiť".

Fejgin je presvedčený, že trestné stíhanie voči Vere Savčenkovej sa začalo len pre to, aby sa nemohla zúčastňovať na procese s Ukrajincami súdenými v Groznom, pretože ako verejná ochrankyňa mohla ich advokátom v procese poskytnúť významnú podporu a "sudca sa rozhodol zabrániť tomu". Súd pritom s účasťou Savčenkovej v procese súhlasil.

Súd v Groznom sa od augusta 2015 zaoberá prípadom dvoch Ukrajincov, ktorú sú obvinení z účasti na bojoch proti ruským vojakom v Čečensku v 90. rokoch. Ukrajinci údajne bojovali na strane čečenských povstalcov. Agentúra UNIAN napísala, že jedného z Ukrajincov "uniesli v marci 2014 ruské tajné služby" a druhého zadržali v auguste 2014 v ruskom meste Oriol.

Ruský súd v Rostovskej oblasti dnes začne čítať rozsudok nad sestrou Very Savčenkovej Nadijou, ktorá je obvinená zo smrti dvoch ruských novinárov a nezákonného prekročenia hraníc.

Savčenková svoju vinu odmieta. Ruská prokuratúra však považuje jej vinu za dokázanú a žiada pre ňu 23 rokov väzenia. Kyjevská vláda ako aj Západ označujú Savčenkovej kauzu za politicky motivovanú a žiadajú, aby ju Rusko vydalo na Ukrajinu.