Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Rusko vyšetruje blokovanie volebných miestností

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Na základe ustanovení ruského trestného zákonníka môže ruský vyšetrovací výbor vyvodiť trestnú zodpovednosť aj voči ľuďom, ktorí spáchali trestné činy za hranicami krajiny.

Moskva 3. apríla (TASR) - Rusko začalo trestné konanie proti ukrajinskému ministrovi vnútra Arsenovi Avakovi za blokovanie volebných miestností na ruskom veľvyslanectve v Kyjeve a konzulátoch v Odese, Ľvove a Charkove počas prezidentských volieb v Rusku. S odvolaním sa na hovorkyňu Vyšetrovacieho výboru Ruskej federácie o tom v utorok informovala agentúra TASS.

"Podľa vyšetrovateľov Avakov nariadil strážnikom ruských diplomatických misií v Kyjeve, Ľvove, Odese a Charkove, aby ruským občanom, ktorí sa chceli zúčastniť prezidentských volieb, zabránili v prístupe do volebných miestností," uviedla hovorkyňa Svetlana Petrenková.

Podľa nej sa tak Avakov dopustil trestného činu, ktorým boli "práva, ktoré občanom zaručuje ruská ústava, hrubo porušené".

Na základe ustanovení ruského trestného zákonníka môže ruský vyšetrovací výbor vyvodiť trestnú zodpovednosť aj voči ľuďom, ktorí spáchali trestné činy za hranicami krajiny, ak boli namierené proti záujmom Ruska alebo jeho občanov, pripomenula hovorkyňa výboru.