Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Rusko opäť vyzvalo Turecko na uzavretie hraníc so Sýriou

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ruský veľvyslanec napísal Bezpečnostnej rade OSN list, v ktorom obvinil tri turecké nadácie z dodávania zbraní a iného vojenského vybavenia Islamskému štátu.

New York 15. apríla (TASR) - Rusko zopakovalo svoju výzvu, aby Turecko uzavrelo svoje hranice s Tureckom a zabránilo tak extrémistickým skupinám Islamský štát (IS) a Front an-Nusra v získavaní nových bojovníkov a zbraní, ako aj vo vývoze ropy, kultúrnych artefaktov a iného tovaru.

Ak má Turecko "pocit, že robí všetko, čo je nutné na obmedzenie prúdov zásobovania teroristov, mohli by to potvrdiť nezávislí pozorovatelia", povedal na štvrtkovom zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN ruský veľvyslanec Vitalij Čurkin, ktorého cituje agentúra AP. Na zasadnutí so zameraním na boj proti terorizmu sa tiež vyjadril, že členovia OSN by mali zvážiť uvalenie úplného obchodného a ekonomického embarga na IS.

Čurkin ešte začiatkom apríla napísal Bezpečnostnej rade OSN list, v ktorom obvinil tri turecké nadácie z dodávania zbraní a iného vojenského vybavenia Islamskému štátu. Turecko pritom označil za hlavného dodávateľa zbraní a munície pre bojovníkov IS. Turecké zastúpenie pri OSN tieto tvrdenia označilo za "nepodložené".

Počas štvrtkového zasadnutia Čurkin vyzval tureckú vládu, aby na "dobrovoľnej báze" pozvala zahraničných pozorovateľov na svoje hranice so Sýriou a prístavu pri meste Ceyhan na juhu Turecka.

Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun povedal Bezpečnostnej rade, že do kampaní IS v Iraku a Sýrii sa zapojilo vyše 30.000 osôb z celého sveta, a vyzval členské štáty OSN, aby "prijali konkrétnejšie kroky na zastavenie získavania peňazí prostredníctvom pašovania ropy a plynu, nezákonného obchodovania s kultúrnymi artefaktami, únosov pre výkupné a darov zo zahraničia".