Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Rusko začalo stíhať vodcov ukrajinského Pravého sektora

Líder radikálneho hnutia Pravý sektor a prezidentský kandidát Dmytro Jaroš kráča v centre Kyjeva po tlačovej konferencii v Kyjeve v piatok 4. apríla 2014. Foto: TASR/AP

Pravý sektor, ktorý založil v roku 2013 Dmytro Jaroš, vyznáva ideológiu radikálneho ukrajinského nacionalizmu, otvorenú rusofóbiu a nacizmus.

Moskva 30. septembra (TASR) - Vyšetrovací výbor Ruskej federácie informoval dnes o začatí trestného stíhania vodcov i ďalších členov ukrajinského hnutia Pravý sektor, a to pre obvinenia z extrémizmu.

Podľa vyšetrovacieho výboru sú stíhanými vodcami hnutia Dmytro Jaroš, Andrij Tarasenko, Andrij Stempickyj, Valerij Voronov a Arťom Skoropadskyj. Posledný menovaný je ruským občanom a v Pravom sektore šéfuje tlačovému oddeleniu, informovala agentúra TASS.

"Od roku 2014 až doteraz vodcovia a aktivisti Pravého sektora systematicky plánovali a páchali zločiny proti Rusku, jeho občanom a diplomatickým predstaviteľom na ukrajinskom území, ako aj proti ruskojazyčnému civilnému obyvateľstvu," konštatoval vyšetrovací výbor.

Podľa neho Pravý sektor, ktorý založil v roku 2013 Dmytro Jaroš, vyznáva ideológiu radikálneho ukrajinského nacionalizmu, otvorenú rusofóbiu a nacizmus. Počet militantov hnutia odhaduje na zhruba 5000, pričom ide o občanov Ukrajiny, Ruska a ďalších štátov. V každej ukrajinskej oblasti má Pravý sektor veliteľské centrá a v Európe a Severnej Amerike založil bunky.