Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 28. máj 2024Meniny má Viliam
< sekcia Zahraničie

Dôvera k západným partnerom sa podľa Putinovho hovorcu asi vyčerpala

Krym Foto: TASR/AP

Dmitrij Peskov tvrdí, že z ruskej armády sú na Kryme len príslušníci Čiernomorskej flotily a tí, ktorí ju chránia.

Moskva/Ottawa 7. marca (TASR) - Dôvera voči západným partnerom po nesplnení februárovej dohody z Kyjeva sa pravdepodobne vyčerpala. Povedal to dnes Dmitrij Peskov, hovorca ruského prezidenta Vladimira Putina.

"Z Európy teraz zaznievajú výzvy, aby Rusko viedlo rozhovory s ľuďmi z Kyjeva, ktorí sa označujú za vládu Ukrajiny, a aby to sprostredkovali západné krajiny. Na tom sa dá len zasmiať, pretože, pochopiteľne, dôveryhodnosť týchto 'garantov' sa pravdepodobne vyčerpala po tom, aký osud postihol dokument podpísaný Janukovyčom v Kyjeve," konštatoval Peskov podľa agentúry RIA Novosti vo vysielaní televízie Rossija 1.

Dohodu o urovnaní konfliktu podpísali 21. februára vtedajší prezident Viktor Janukovyč, predstavitelia opozície a šéfovia diplomacií troch krajín Európskej únie. O deň neskôr však parlament zbavil Janukovyča moci a zmenil ústavu.

K situácii na Kryme a východe Ukrajiny Peskov uviedol, že ak by tam dorazili "extrémisti" z Kyjeva, mohlo by dôjsť k čistkám. Preto jednotky domobrany a miestni obyvatelia majú právo pripraviť sa na obranu a pre obavy požiadali o pomoc.

Peskov tvrdí, že z ruskej armády sú na Kryme len príslušníci Čiernomorskej flotily a tí, ktorí ju chránia. "Samozrejme, aj objekty ruskej vojenskej infraštruktúry sú pod ochranou. Bola posilnená na pozadí znepokojujúcich udalostí, ktoré pozorujeme na Ukrajine," uviedol hovorca a pripomenul, že šéfa Kremľa parlament splnomocnil vyslať armádu mimo Ruska - na Ukrajinu. "Ale prezident Putin doteraz toto právo nevyužil," vyhlásil Peskov.

Na margo správ o rozhodnutí parlamentu Krymu usporiadať referendum o pripojení sa k Rusku Peskov konštatoval, že ide o iniciatívu miestnych obyvateľov a poslancov. "O týždeň bude táto iniciatíva buď potvrdená, alebo nebude potvrdená v dôsledku vôle ľudí, v dôsledku najdemokratickejšej procedúry - plebiscitu."

Napriek "hlbokým nezhodám" so Západom ohľadne Ukrajiny Rusko podľa Peskova dúfa, že sa dá nájsť spoločná reč a nová studená vojna nevypukne.

Peskov dodal, že postup Vladimira Putina v súvislosti so situáciou na Ukrajine podporujú desiatky miliónov Rusov.

Kanadský premiér Stephen Harper medzitým oznámil, že vláda za "ohrozovanie územnej celistvosti a suverenity Ukrajiny" zakáže vstup do Kanady ľuďom, ktorí sú zodpovední za krízu v tejto bývalej sovietskej republike. O konkrétnych menách sa však nezmienil.

Kanada už prerušila vojenskú spoluprácu s Ruskom. Oznámila, že neuzná výsledky referenda na Kryme, kým bude pokračovať "ilegálna" ruská okupácia polostrova.