Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Zahraničie

Rusko zásobuje testovacími súpravami bývalé sovietske republiky

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Rusko tento mesiac zakázalo vývoz chirurgických masiek, ventilátorov a ochranných oblekov, aby tak zabezpečilo zásoby pre svojich vlastných občanov.

Moskva 12. marca (TASR) - Rusko vo štvrtok oznámilo, že poslalo testovacie súpravy na nový koronavírus do krajín ako Irán, Severná Kórea a bývalé sovietske republiky. Informovala o tom agentúra AFP.

Ruský štátny úrad pre dohľad nad zdravotníctvom vo vyhlásení spresnil, že Moskva poslala 800 testovacích súprav do niekdajších sovietskych republík vrátane Uzbekistanu a Azerbajdžanu, ako aj do Iránu, Severnej Kórey (KĽDR) a Mongolska.

Spojenec Ruska Irán dostal 500 súprav, ktoré možno použiť na vykonanie 50.000 testov, informoval štátny úrad. Dodal, že tieto dodávky poskytlo Rusko bezplatne.

Irán je jednou z krajín najhoršie postihnutých epidémiou koronavírusu - má 9000 potvrdených prípadov nákazy a 354 úmrtí na ochorenie COVID-19 spôsobené týmto vírusom.

Izolovaná Severná Kórea, ďalší spojenec Moskvy, potvrdila jediný prípad ochorenia COVID-19, hoci v susednej Južnej Kórei zažívajú veľmi vážnu epidémiu.

Rusko už zásobilo testovacími súpravami desať krajín a tieto súpravy boli použité pri zisťovaní prípadov v Bielorusku a Arménsku, uviedol spomínaný ruský štátny úrad.

Testy robí štátne virologické a biotechnologické výskumné stredisko v meste Novosibirsk.

Rusko tento mesiac zakázalo vývoz chirurgických masiek, ventilátorov a ochranných oblekov, aby tak zabezpečilo zásoby pre svojich vlastných občanov.

Zatiaľ má Rusko potvrdených 28 prípadov nákazy koronavírusom - väčšinou ide o ľudí, ktorí nedávno navštívili Taliansko.