Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Rusko dočasne zastavuje letecké útoky v Sýrii, oznámila TASS

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

K zastaveniu útokov dochádza v čase opakovaných sťažností sýrskych povstalcov.

Bejrút 25. mája (TASR) - Rusko dočasne zastavuje letecké útoky v Sýrii, aby dalo povstaleckým skupinám šancu prerušiť styky s miestnou odnožou al-Káidy, Frontom an-Nusrá. Oznámila to dnes ruská agentúra TASS.

K zastaveniu útokov dochádza v čase opakovaných sťažností sýrskych povstalcov, ktorí pristúpili na krehké prímerie, že ruské lietadlá útočia na ich postavenia v okolí mesta Aleppo ležiacom na severe krajiny.

Povstalci dali v nedeľu iniciátorom prímeria, Spojeným štátom a Rusku, ultimátum, podľa ktorého musí sýrsky režim do 48 hodín ukončiť útoky a blokády v oblasti Damasku.

USA verejne vyzvali povstalcov, aby rešpektovali prímerie s tým, že o ich sťažnostiach rokujú s Moskvou.

Rusko trvá na tom, že v Sýrii útočí na ciele tzv. Islamského štátu a Frontu an-Nusrá, na ktoré sa prímerie nevzťahuje. V praxi sa však zdá, že ruské útoky často smerujú aj na umiernenejšie povstalecké skupiny.

Vládne sily podporované ruským letectvom tento rok odrezali povstalcov v Aleppe od ich hlavnej zásobovacej trasy smerujúcej na sever k tureckým hraniciam.

USA konštatovali, že spojenectvá medzi umiernenými povstaleckými skupinami a Frontom an-Nusrá komplikujú uplatňovanie prímeria.

V utorok ruská armáda vyzvala na 72-hodinové prímerie v Sýrii medzi vládnymi a povstaleckými silami v okolí Damasku, kde vládne sily dosiahli istý postup.