Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 14. jún 2024Meniny má Vasil
< sekcia Zahraničie

Rusko zatiaľ Charkov obsadiť neplánuje, tvrdí Putin

ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Ruské sily nasadené v Charkovskej oblasti podľa Putina vytvárajú nárazníkovú zónu na ochranu ruských pohraničných oblastí.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Moskva 17. mája (TASR) - Ruský prezident Vladimir Putin v piatok uviedol, že Rusko zatiaľ neplánuje obsadiť ukrajinské mesto Charkov. Ruská ofenzíva v Charkovskej oblasti je podľa jeho slov reakciou na ostreľovanie zo strany Ukrajiny, informuje TASR podľa agentúr AFP a Reuters.

"To, čo sa deje na charkovskom fronte, je ich chyba, pretože ostreľovali a naďalej ostreľujú obytné oblasti v pohraničných oblastiach," vyhlásil Putin počas návštevy Číny. V prípade, že tieto útoky budú pokračovať, Rusko bude podľa neho nútené vytvoriť bezpečnostnú zónu.

Ruské sily nasadené v Charkovskej oblasti podľa Putina vytvárajú nárazníkovú zónu na ochranu ruských pohraničných oblastí. Prezident takisto uviedol, že všetky ruské vojenské operácie napredujú podľa plánu.

Rusko spustilo minulý týždeň novú ofenzívu na Charkovskú oblasť, ktorá sa nachádza pri spoločnej hranici na severovýchode Ukrajiny. V období od 9. do 15. mája na základe údajov amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW) dobylo celkovo 278 štvorcových kilometrov ukrajinského územia.