Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Rusko zaútočilo raketami a dronmi na juh Ukrajiny, osem ľudí zranili

Na archívnej snímke výbuch po raketovom útoku. Foto: TASR/AP

Vedúci kancelárie ukrajinského prezidenta Andrij Jermak zverejnil na sociálnych sieťach zábery následkov útoku v meste Odesa na juhu Ukrajiny.

Kyjev 6. novembra (TASR) - Ruské sily v noci na pondelok odpálili štyri rakety a 22 útočných dronov z okupovaných oblastí na juhu Ukrajiny, uviedla ukrajinská armáda. Zranenia utrpelo osem ľudí. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

"Zostrelili sme 15 (iránskych samovražedných dronov) Šáhid a jednu riadenú leteckú strelu Ch-59," vyhlásili ukrajinské vzdušné sily.

Ukrajinský minister vnútra Ihor Klymenko uviedol, že útoky poškodili 20 obytných budov, galériu a zariadenia infraštruktúry. Vedúci kancelárie ukrajinského prezidenta Andrij Jermak zverejnil na sociálnych sieťach zábery následkov útoku v meste Odesa na juhu Ukrajiny. Vidieť na nich trosky pred budovou zo sovietskej éry a záchranné zložky. Upozornil, že Ukrajina podnikne odvetný útok.

Ukrajina sa obáva, že Rusko začne v zime výraznejšie útočiť na jej energetickú infraštruktúru. Milióny Ukrajincov museli už minulú zimu strpieť rozsiahle výpadky elektriny a ďalšie poruchy.

Rusko, ktoré označuje energetickú infraštruktúru za legitímny cieľ svojich útokov, podnikalo minulú zimu pravidelné raketové útoky zo strategických bombardérov a bojových lodí. Tie odpaľovali riadené strely zo vzdialenosti niekoľkých stoviek kilometrov, Ukrajina na ne väčšinou nedokázala reagovať.

Hoci Ukrajina nemá výzbroj podobného doletu, od minulej zimy značne zvýšila svoje útočné kapacity. Napríklad vyrába drony a získala západné zbrane, ako riadené strely vzduch-zem Storm Shadow a taktické balistické strely ATACMS. Naďalej tiež nalieha na západných spojencov, aby jej pomohli posilniť systémy protivzdušnej obrany.