Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 21. máj 2024Meniny má Zina
< sekcia Zahraničie

Ruský prezident Vladimir Putin chce sebestačný obranný priemysel

Foto: TASR/AP

Po Spojených štátoch je Rusko druhým najväčším svetovým vývozcom zbraní. V roku 2013 predalo zbrane za viac ako 15,7 miliardy dolárov.

Soči 14. mája (TASR) - Po uvalení sankcií Západu na Moskvu kvôli ukrajinskej kríze by sa ruský obranný priemysel mal prestať spoliehať na zahraničné komponenty a stať sa sebestačným. Povedal to dnes ruský prezident Vladimir Putin.

"Musíme urobiť maximum pre to, aby všetko, čo sa používa v našom obrannom sektore, sa vyrábalo na našom území, aby sme neboli od nikoho závislí," konštatoval Putin v letovisku Soči na schôdzke so zástupcami obrany.

"Som si istý, že náš obranný priemysel bude mať z toho úžitok a v tejto súvislosti je potrebné nastaviť naše vedecké centrá," citovala Putina agentúra Reuters.

Šéf Kremľa už predtým tvrdil, prechod na úplnú domácu výrobu by trval dva a pol roka.

Zatiaľ sa americké sankcie voči Moskve týkajú zmrazenia majetku a zákazu vstupu na územie USA. Washington však pohrozil, že zastaví export špičkových technológii do Ruska.

Po Spojených štátoch je Rusko druhým najväčším svetovým vývozcom zbraní. V roku 2013 predalo zbrane za viac ako 15,7 miliardy dolárov. Ruský obranný priemysel je úzko prepojený s Ukrajinou.