Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Rusko zintenzívňuje útoky chemickými látkami, tvrdí Ukrajina

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Anna Staníková

Podľa ukrajinského generálneho štábu ide o prudký nárast zaznamenaných prípadov nasadenia takýchto látok ruskými silami od začiatku invázie pred dvoma rokmi.

Kyjev 9. februára (TASR) - Ukrajina v piatok obvinila Rusko, že len počas januára použilo pri viac ako 200 útokoch na fronte muníciu s toxickými chemikáliami. TASR o tom informuje podľa správy stanice Sky News.

Podľa ukrajinského generálneho štábu ide o prudký nárast zaznamenaných prípadov nasadenia takýchto látok ruskými silami od začiatku invázie pred dvoma rokmi.

Od 24. februára 2022 bolo "zaznamenaných 815 prípadov použitia munície s toxickými chemickými látkami zo strany Ruskej federácie. Z toho len v januári 2024 (evidujeme) 229 prípadov," uviedol generálny štáb s tým, že ruské sily viackrát použili slzotvorný plyn v granátoch, ktorého použitie na bojisku je zakázané medzinárodným Dohovorom o chemických zbraniach.

Moskva takéto obvinenia Ukrajiny opakovane popiera a naopak tvrdí, že muníciu s chemickými látkami používajú ukrajinské sily. Tieto tvrdenia zase odmieta Kyjev. Ani jedna strana však dosiaľ nepredložila dôkazy na podporu svojich tvrdení, uvádza Sky News.

Ukrajina už niekoľko mesiacov po začiatku ruskej invázie tvrdila, že ruské jednotky využívajú pri útokoch chemické zbrane, konkrétne chlórpikrín.

Táto látka spôsobuje závažné podráždenie pokožky a očí a jej vdýchnutie môže poškodiť vnútorné orgány. Chlórpikrín sa využíval aj počas prvej svetovej vojny, no v súčasnosti je jeho použitie na vojenské účely zakázané.