Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Žirinovskij chce opäť bojovať o funkciu ruského prezidenta

Na archívnej snímke Vladimir Žirinovskij. Foto: TASR/AP

V prezidentských voľbách kandidoval už päťkrát.

Moskva 21. novembra (TASR) - Kandidátom v prezidentských voľbách v Rusku bude aj líder Liberálnodemokratickej strany Ruska (LDPR) Vladimir Žirinovskij.

Podľa agentúry Interfax o tom v utorok informoval podpredseda Štátnej dumy za LDPR Igor Lebedev s tým, že ide o jednomyseľný výsledok hlasovania najvyššej rady strany a vedenia jej frakcie v Štátnej dume.

Žirinovskij kandidoval v prezidentských voľbách v Rusku už päťkrát: v rokoch 1991, keď získal 7,81 percenta hlasov, ako aj v rokoch 1996 (5,78 percenta), 2000 (2,7 percenta), 2008 (9,35 percenta) a v roku 2012, keď mu svoj hlas odovzdalo 6,22 percenta voličov.

Svoj zámer kandidovať v prezidentských voľbách, ktoré sa v Rusku uskutočnia na jar budúceho roku, už avizoval opozičný politik Alexej Navaľnyj, moderátorka a aktivistka Xenija Sobčaková, líder liberálnej strany Jabloko Grigorij Javlinskij, televízna moderátorka Jekaterina Gordonová a podnikateľ Sergej Polonskij.

Pokiaľ ide o Navaľného, predsedníčka Ústrednej volebnej komisie Ella Pamfilovová vyhlásila, že tento politik sa vzhľadom na usvedčenie z trestného činu nemôže uchádzať o prezidentský úrad najbližších desať rokov, ak ho súd nezbaví viny i trestu.

Samotný Navaľnyj je však presvedčený o tom, že ruská ústava mu takúto možnosť ponecháva. Tvrdí, že ústava umožňuje, aby kandidoval ktorýkoľvek občan Ruskej federácie s výnimkou tých, ktorí si odpykávajú trest odňatia slobody.

Pamfilovová však na margo tohto tvrdenia uviedla, že vyhláseniami o svojom práve kandidovať v prezidentských voľbách Navaľnyj lživo vykladá ústavu Ruskej federácie. Ústavný súd podľa nej pred niekoľkými rokmi zverejnil svoj nález, na základe ktorého medzi volebným zákonom a ústavou nie je nijaké protirečenie.