Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Rusko znovu otvorilo svoje veľvyslanectvo v Burkine Faso

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Moc v Burkine Faso prebrala vlani v septembri vojenská junta.

Ouagadougou 28. decembra (TASR) - Rusko vo štvrtok po takmer 32 rokoch znovu otvorilo svoje veľvyslanectvo v Burkine Faso. TASR správu prevzala z agentúry AFP odvolávajúcej sa na vládu tejto západoafrickej krajiny a ruského diplomata.

Ruský veľvyslanec v susednom Pobreží Slonoviny Alexej Saltykov uviedol, že povedie diplomatickú misiu v Burkine Faso až kým nového veľvyslanca nevymenuje prezident Vladimir Putin. Burkinu Faso označil za "starého partnera", s ktorým má Moskva "pevné a priateľské väzby".

Ministerstvo zahraničných vecí Burkiny Faso potvrdilo, že "Rusko oficiálne znovu otvorilo svoje veľvyslanectvo v Ouagadougou". Moskva svoju diplomatickú misiu v krajine uzatvorila v roku 1992.

Moc v Burkine Faso prebrala vlani v septembri vojenská junta. Krajina sa odvtedy usiluje o diverzifikáciu svojich medzinárodných partnerov a prikláňa sa najmä k Rusku.

Burkina Faso a Rusko v októbri podpísali dohodu o výstavbe jadrovej elektrárne, ktorej cieľom je zvýšenie dodávok energie do regiónu Sahel, kde má prístup k elektrine menej ako štvrtina obyvateľstva.