Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Zahraničie

Zmrazenie spolupráce NATO s Ruskom môže sťažiť odsun z Afganistanu

Afganské bezpečnostné sily a americkí vojaci Foto: TASR/AP Photo

Ruské úrady zvažujú uzavretie informačnej kancelárie NATO v Moskve. Napísali to dnes noviny Kommersant s odvolaním sa na nemenovaný zdroj.

Moskva 28. apríla (TASR) - Informačná kancelária NATO v Moskve pracuje v obvyklom režime, uviedol dnes jej súčasný riaditeľ, poľský diplomat Robert Pszczel, ktorý tak reagoval na článok v novinách Kommersant. Tie dnes s odvolaním sa na nemenovaný zdroj napísali, že ruské úrady zvažujú uzavretie informačnej kancelárie NATO v Moskve ako odvetu za momentálne stagnujúce vzťahy Ruska s alianciou.

O uzatvorení kancelárie začalo Rusko podľa zdroja Kommersantu uvažovať po tom, čo ministri zahraničných vecí krajín aliancie sa 1. apríla rozhodli zmraziť civilnú a vojenskú spoluprácu s Moskvou, čo fakticky paralyzovalo činnosť Rady NATO-Rusko.

Po anglicky vysielajúca televízia Russia Today pred niekoľkými dňami upozornila, že zmrazenie spolupráce medzi Ruskom a NATO kvôli politickej kríze na Ukrajine môže skomplikovať odsun americkej vojenskej techniky z Afganistanu, keďže možné ústupové trasy, a to aj cez Rusko, sú zablokované.

Jedným z výsledkov diplomatických sporov ohľadom Ukrajiny totiž je, že Rusko odmieta povoliť presun vojenského nákladu NATO cez svoje územie. Ide pritom o jeden z najspoľahlivejších spôsobov prepravy vojenského vybavenia do Afganistanu a z neho: ide o 3000 míľ dlhú železničnú trať, ktorá prechádza cez strednú Áziu, Kazachstan a Rusko k prístavom na severe Európy.

Touto pomalou, ale spoľahlivou cestou sa do Afganistanu dostalo 75 percent vojenského materiálu pre tam pôsobiace jednotky NATO, upozornila televízia Russia Today, ktorá konštatuje, že zabezpečiť odvoz vojenského materiálu z Afganistanu je pre Pentagón "logistickou nočnou morou".

Ďalší koridor, ktorého použitie je kvôli napätiu v bilaterálnych vzťahoch ohrozené, vedie cez Pakistan, kde sú jednotky NATO terčom kritiky za útoky na predpokladané základne islamistov. Tieto operácie západných spojencov sa totiž veľmi často končia obeťami na životoch z radov civilistov.

Penzionovaný plukovník americkej armády Doug McGreger pre Russia Today uviedol, že "najlepšia, najrýchlejšia, najľahšia a najlacnejšia ústupová cesta vedie z juhu Afganistanu cez Pakistan do Karáčí", prístavu na pobreží Indického oceánu.

Do konca tohto roku musí z Afganistanu vyviezť 30.000 vojakov, ako aj armádne vozidlá a ďalšiu techniku a príslušenstvo. Celkovo ide o 81,5 milióna položiek v hodnote 33 miliárd dolárov.

Rusko zvažuje zatvorenie informačnej kancelárie NATO v Moskve

Ruské úrady zvažujú uzavretie informačnej kancelárie NATO v Moskve. Napísali to dnes noviny Kommersant s odvolaním sa na nemenovaný zdroj, podľa ktorého to bude odveta za momentálne stagnujúce vzťahy Ruska s alianciou.
Sergej Lavrov
Foto: TASR/AP

Podľa zdrojov novín blízkych administratíve ruského prezidenta Vladimira Putina konečné rozhodnutie v tejto veci ešte nepadlo, "ale všetko k tomu smeruje".

Spomínané úvahy potvrdil Kommersantu aj zdroj na ruskom ministerstve obrany.

O uzatvorení kancelárie začalo Rusko podľa zdroja Kommersantu uvažovať po tom, čo ministri zahraničných vecí krajín aliancie sa 1. apríla rozhodli zmraziť civilnú a vojenskú spoluprácu s Moskvou, čo fakticky paralyzovalo činnosť Rady NATO-Rusko.

"Je to úplne absurdné opatrenie, ktoré ukazuje, ako nepripravení sú naši partneri v NATO na skutočný dialóg s Moskvou," poznamenal zdroj denníka.

Podľa neho NATO zatiaľ nedostalo oficiálne oznámenie o uzavretí kancelárie. Jeho súčasný riaditeľ, poľský diplomat Robert Pszczel, sa k tejto záležitosti odmietol vyjadriť.