Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Zahraničie

Rusko:Cudzinci pred vstupom do krajiny majú podpísať zmluvu o lojalite

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Zmluva cudzincom zakáže i "prekrúcať historickú pravdu o hrdinstve sovietskeho ľudu pri obrane vlasti a jeho prínose pri víťazstve nad fašizmom".

Moskva 29. novembra (TASR) - Ruské ministerstvo vnútra pripravuje legislatívny návrh, na základe ktorého by cudzinci pred vstupom do krajiny museli podpísať takzvanú "zmluvu o lojalite". Zaviazali by sa v nej, že nebudú kritizovať oficiálnu ruskú politiku či narúšať "tradičné rodinné hodnoty", uviedla v stredu ruská štátna tlačová agentúra TASS. Správu prevzala TASR od agentúry Reuters.

Podľa TASS sa cudzinci v zmluve zaviažu, že nebudú "zasahovať do aktivít verejných orgánov Ruskej federácie či akýmkoľvek spôsobom diskreditovať jej domácu alebo zahraničnú politiku, verejné orgány a ich predstaviteľov". Zmluva cudzincom zakáže "prekrúcať historickú pravdu o hrdinstve sovietskeho ľudu pri obrane vlasti a jeho prínose pri víťazstve nad fašizmom". Agentúra dodala, že zmluva obsahuje aj ustanovenia o morálke, rodine, "propagande netradičných sexuálnych vzťahov" a dejinách.

Zo správy TASS nie je jasné, ktorých cudzincov sa zmluva má týkať, ani aký trest hrozí ľuďom za jej porušenie. Ruská vláda sa k navrhovanej legislatíve odmietla vyjadriť.

Od začiatku vojny na Ukrajine vlani vo februári zaviedli v Rusku niekoľko zákonov, ktoré zakazujú kritiku ruskej armády. Za ich porušenie hrozia ľuďom aj niekoľkoročné väzenské tresty.