Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Ruskom dosadené úrady na Ukrajine hlásia 41 obetí záplav

Zaplavené ulice v ukrajinskom meste Cherson v stredu 7. júna 2023 po výbuchu priehrady Kachovka. Foto: TASR/AP

V oblastiach pod ukrajinskou kontrolou si záplavy vyžiadali najmenej 16 obetí. Ďalších 31 ľudí je nezvestných, vyplýva z bilancie zverejnenej ukrajinskými úradmi.

Moskva 21. júna (TASR) — Počet obetí záplav spôsobených pretrhnutím Kachovskej priehrady na juhu Ukrajiny sa v oblastiach pod ruskou kontrolou zvýšil na 41. Podľa agentúry AFP o tom informoval predstaviteľ ruskej okupačnej správy Andrej Alexejenko.

V oblastiach pod ukrajinskou kontrolou si záplavy vyžiadali najmenej 16 obetí. Ďalších 31 ľudí je nezvestných, vyplýva z bilancie zverejnenej ukrajinskými úradmi.

Po pretrhnutí Kachovskej priehrady na rieke Dneper, ku ktorému došlo 6. júna, bolo vodou zaplavené rozľahlé územie Chersonskej oblasti, tisíce ľudí boli nútené evakuovať sa a objavili sa aj obavy z ekologickej katastrofy i vypuknutia epidémií infekčných chorôb.

Ukrajinský minister životného prostredia Ruslan Strilec v utorok informoval, že zničenie priehrady Kachovskej vodnej elektrárne spôsobilo škody za 1,2 miliardy eur. Charakter škôd síce minister nešpecifikoval, ale uviedol, že o pitnú vodu prišiel približne milión ľudí.

Voda z kachovskej vodnej nádrže bola určená aj na ochladzovanie reaktorov Záporožskej jadrovej elektrárne, ktorá je vzdialená len niekoľko kilometrov. Miestne obyvateľstvo sa preto teraz obáva jadrovej havárie. Ukrajinské úrady však ubezpečujú, že situácia je pod kontrolou.

Z poškodenia Kachovskej priehrady sa navzájom obviňujú Kyjev a Moskva.