Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

V Rusku schválili zákon o voľbách v septembri 2016 aj v 2. a 3. čítaní

Ilustračné foto Foto: FOTO TASR/AP

Návrh podporilo 339 poslancov zo 450-člennej dumy.

Moskva 3. júla (TASR) - Poslanci Štátnej dumy Ruskej federácie, dolnej komory ruského parlamentu, schválili dnes v druhom i treťom čítaní návrh zákona, v zmysle ktorého sa budúcoročné parlamentné voľby uskutočnia namiesto decembra o tri mesiace skôr, konkrétne v tretiu septembrovú nedeľu 2016.

Návrh podporilo 339 poslancov zo 450-člennej dumy. Podobne ako pri prvom čítaní aj dnes hlasovali proti komunisti, ktorí tvoria druhú najsilnejšiu frakciu v zákonodarnom zbore.

Horná komora ruského parlamentu sa bude príslušnej predlohe venovať v stredu na budúci týždeň. Dokument musí následne podpísať prezident Vladimir Putin.

V uplynulých dňoch navrhol vplyvný ruský ekonóm a bývalý minister financií (2000-2011) Alexej Kudrin, že by ruský prezident mohol vypísať predčasné prezidentské voľby, aby získal mandát pre veľmi potrebné hospodárske reformy. Odznelo to na investičnom ekonomickom fóre v Petrohrade. Putinov prezidentský mandát vyprší v roku 2018.

Niektorí analytici dávajú dokonca posunutie parlamentných volieb do priamej súvislosti s vypísaním predčasných volieb hlavy štátu.