Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Ruskú službu pokutovali, lebo neoznačila film s LGBT postavou ako 18+

Ilustračné foto. Foto: TASR/Martin Baumann

V Rusku vlani sprísnili zákony namierené proti komunite LGBT.

Moskva 13. júla (TASR) - Populárna ruská streamovacia služba Ivi dostala vo štvrtok pokutu milión rubľov (približne 9900 eur) za to, že pri filme, v ktorom bola jedna z mnohých postáv homosexuálne orientovaná, neuviedla správne vekové ohraničenie 18+. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Ivi, ktorá prevádzkuje streamovaciu webstránku ivi.ru označila taliansku komédiu Úplní cudzinci (Perfetti sconosciuti, 2016) za vhodnú pre vekovú kategóriu 16+, čím podľa moskovského súdu porušila prísne ruské zákony zakazujúce propagáciu "netradičných" vzťahov medzi deťmi. Snímku mala označiť ako vhodnú pre kategóriu 18+, uviedol súd.

V Rusku vlani sprísnili zákony namierené proti komunite LGBT. Nová legislatíva umožňuje úradom pokutovať organizáciu či jednotlivca, ktorí propagujú homosexualitu na verejnosti, internete, vo filmoch, knihách či reklame.

Samotná Ivi na pokutu reagovala vyhlásením, že si súdny verdikt preštuduje a následne sa rozhodne či sa voči nemu odvolá. "Naďalej budeme aktívne pristupovať k našej obsahovej základni a zaistíme, aby bol všetok obsah na našej platforme správne označený," uviedla spoločnosť.

Sprísnenie takýchto obmedzení spôsobilo zmätok medzi ruskými streamovacími službami, uvádza Reuters. Preverovanie zverejneného obsahu s ohľadom na nové pravidlá im môže trvať dlhé hodiny. Príslušné konanie voči nim môže začať Ruská Federálna služba pre dozor v oblasti telekomunikácií, informačných technológií a masmédií (Roskomnadzor).

Ivi patrí k približne desiatke streamovacích služieb v Rusku, ktoré už boli v tomto roku pokutované, alebo im pokuta hrozí, za to, že v zverejnenom obsahu správne neuviedli vekovú kategóriu 18+.

Rovnakú pokutu ako Ivi - milión rubľov - dostala v júli za tento prečin aj ďalšia streamovacia služba Kinopoisk. Jej prevádzkovateľ, spoločnosť Yandex sa snažil brániť tvrdením, že filmy na uvedenej platforme sú dostupné len pre divákov starších ako 18 rokov.

Moskva tvrdí, že prísne zákony sú potrebné na ochranu spoločnosti pred úpadkovými "západnými hodnotami". Podľa ľudskoprávnych skupín je však cieľom legislatívy celkom zakázať zobrazovanie komunity LGBT vo verejnom priestore.