Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

Kyjev: Ruskú výsadkovú loď zasiahli drony ukrajinskej výroby Magura V5

Na archívnej snímke ruská loď Cezar Kunikov. Foto: TASR/AP

Ruské ministerstvo obrany sa k správam o útoku na výsadkovú loď v Čiernom mori zatiaľ nevyjadrilo.

Kyjev/Londýn 14. februára (TASR) - Ukrajina nasadila do útoku na výsadkovú loď ruskej Čiernomorskej flotily drony vlastnej výroby. Podľa britskej stanice BBC o tom v stredu informovala hlavná správa ukrajinskej vojenskej rozviedky (HUR).

HUR spresnila, že na loď Cezar Kunikov zaútočili útočné námorné drony Magura V5. "Útok sa odohral v stredu ráno pri pobreží Ruskom dočasne okupovaného Krymu neďaleko mesta Alupka," dodala HUR. Drony plavidlo zasiahli na ľavoboku, v dôsledku čoho sa začalo potápať.

HUR doplnila, že loď Cezar Kunikov je projektovaná na maximálne 87 členov posádky. "Pátracia a záchranná operácia po pasažieroch lode, ktorú podnikol okupant (ruská armáda), nebola úspešná," napísala BBC citujúc z vyhlásenia HUR.

BBC súčasne pripomenula, že v čase vojny nie je možné vyhlásenia bojujúcich strán overiť z nezávislých zdrojov.

Ruské ministerstvo obrany sa k správam o útoku na výsadkovú loď v Čiernom mori zatiaľ nevyjadrilo.

O útoku však na platforme Telegram informovali provojnové ruské kanály. Kanál Dva majora pritom podľa BBC tvrdí, že "celá posádka je nažive".

BBC doplnila, že pred dvoma týždňami sa objavila správa, že v dôsledku útoku námorných dronov ukrajinskej výroby Magura bola zničená aj veľká raketová loď Ivanovec patriaca do Čiernomorskej flotily.