Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Ruský Boľšoj teatr zrušil predstavenia režisérov, ktorí odsúdili vojnu

Na archívnej snímke zo 17. novembra 2011 ruská primabalerína Svetlana Zacharovová ako Princezná a hviezda svetového baletu David Hallberg z USA ako Princ v kostýmovej skúške Čajkovského Spiacej krásavice na doskách moskovského Veľkého divadla deň pred premiérou baletného predstavenia. Foto: TASR/AP

Boľšoj teatr oficiálne nevysvetlil zrušenie predstavení Serebrennikova a Kuľabina.

Moskva 2. mája (TASR) - Ruské divadlo Boľšoj teatr zrušilo predstavenia režírované Kirillom Serebrennikovom a Timofejom Kuľabinom, ktorí vystúpili proti ruskej agresii na Ukrajine. Divadlo o tom informovalo v nedeľu. TASR správu prevzala od agentúry AFP.

Boľšoj teatr namiesto troch baletných predstavení s názvom Nurejev od Serebrennikova uvedie balet Spartakus od skladateľa Arama Chačaturjana a namiesto komickej opery Don Pasquale, ktorú režíroval Kuľabin, si obecenstvo bude môcť pozrieť operu Barbier zo Sevilly od Gioachina Rossiniho.

Boľšoj teatr oficiálne nevysvetlil zrušenie predstavení Serebrennikova a Kuľabina.

Serebrennikov sa v apríli pre AFP vyjadril, že v súvislosti s ruskou inváziou na Ukrajine cítil "zdesenie, smútok, hanbu a bolesť".
Na archívnej snímke z 28. októbra 2011 pohľad na moskovské Veľké divadlo (Boľšoj teatr)
Foto: TASR/AP

Serebrennikov bol v júni roku 2020 podmienečne odsúdený na tri roky väzenia a pokutu v sume rovnajúcej sa približne 10.000 eurám za spreneveru finančných prostriedkov v moskovskom divadle Gogoľ-centr, kde bol umeleckým riaditeľom. Z Ruska odišiel do Francúzska po tom, ako mu v apríli súd v Moskve trest zrušil a nariadil aj jeho výmaz z registra trestov.

Jeho stúpenci tvrdia, že bol potrestaný za kritiku autoritárstva a homofóbie počas režimu ruského prezidenta Vladimira Putina. Jeho balet Nurejev je príbehom ruského baletného tanečníka Rudolfa Nurejeva, ktorý patril do LGBTI komunity, pričom Serebrennikov na javisku využíva aj nahotu či vulgarizmy.

Z Boľšoj teatr v marci odišla aj ruská primabalerína Oľga Smirnovová, ktorá odsúdila inváziu na Ukrajinu a pripojila sa k Holandskému národnému baletu.