Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Ruský diplomat Riabkov: Moskva bola v kontakte s volebným tímom Trumpa

Ruský diplomat Sergej Riabkov. Foto: TASR/AP

Trumpove vzťahy s Ruskom boli jednou z najspornejších záležitostí jeho predvolebnej kampane - najmä vo svetle jeho pochvalných vyjadrení o ruskom prezidentovi Vladimirovi Putinovi ako silnom lídrovi.

Moskva 10. novembra (TASR) - Významný ruský diplomat Sergej Riabkov dnes vyhlásil, že Moskva bola v kontakte s pracovníkmi volebného štábu Donalda Trumpa pred jeho zvolením za prezidenta USA.

Námestník ruského ministra zahraničných vecí Riabkov podľa tlačovej agentúry Interfax povedal, že "mali kontakty" s vplyvnými ľuďmi z Trumpových kruhov.

"Netvrdím, že všetci, ale celý rad ich podporoval kontakty s ruskými zástupcami," dodal Riabkov, ktorého citovala aj agentúra AP.

Riabkov síce neuviedol žiadne podrobnosti, ale naznačil, že Moskva nespája priveľké nádeje s Trumpovým volebným úspechom.

"Neregistrujeme žiadnu eufóriu," vyhlásil Riabkov a dodal, že skúsenosti s americkými vládami demokratov alebo republikánov sú veľmi odlišné.

"Boli obdobia, keď sme začali dobre, v dobrom tóne a skĺzli sme do krízy, boli však aj iné časy v našich vzťahoch, ktoré nemožno označiť za jednoduché," konštatoval Riabkov.

Podľa neho aktéri Trumpovej kampane a subjekty z jeho okolia prezentovali v súvislosti s Ruskom dosť tvrdé postoje a "tak sme nevideli najmenší dôvod, aby sme sa vzdialili od nášho hodnotenia, podľa ktorého sa v USA v predvolebnom boji vytvoril v podstate konsenzus dvoch strán na protiruskej báze".

"Chceme, aby sme sa vo vzťahoch vrátili k norme, rešpektovaniu suverenity, vzájomnému rešpektovaniu záujmov, zodpovednému vzťahu k medzinárodnému právu vrátane nezasahovania do vnútorných záležitostí, viac toho nechceme," konštatoval diplomat.

Ruská federácia verí v normalizáciu vzťahov so Spojenými štátmi americkými po prezidentských voľbách v USA, vyhlásil dnes v Moskve šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov. Podľa jeho slov, ktoré sprostredkovala tlačová agentúra TASS, je to v záujme oboch krajín i medzinárodného spoločenstva.

Trumpove vzťahy s Ruskom boli jednou z najspornejších záležitostí jeho predvolebnej kampane - najmä vo svetle jeho pochvalných vyjadrení o ruskom prezidentovi Vladimirovi Putinovi ako silnom lídrovi a vo svetle vytrvalých tvrdení jeho odporcov, že Rusko je zodpovedné za hackerské útoky a krádeže e-mailov z prostredia Demokratického národného výboru (riadiaceho orgánu Demokratickej strany), ako aj e-mailov volebného tímu Clintonovej.