Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

Ruský gubernátor: Na Ukrajine zahynul generál zo Severnej flotily

Na archívnej snímke záchranári pracujú na mieste budovy poškodenej ostreľovaním v Novogrodivke na Ukrajine. Foto: TASR/AP

Rusko vedie útočnú vojnu voči susednej Ukrajine už viac než 21 mesiacov.

Moskva 4. decembra (TASR) - Ruský generál Vladimir Zavadskij zahynul počas nasadenia v konflikte na Ukrajine, oznámil v pondelok gubernátor ruskej Voronežskej oblasti Alexander Gusev. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

"Prenikavá bolesť. Generálmajor Vladimir Zavadskij, zástupca veliteľa 14. armádneho zboru Severnej flotily, zomrel pri výkone služby v oblasti špeciálnej operácie," uviedol Gusev na platforme Telegram, pričom Zavadského nazval "odvážnym dôstojníkom, skutočným generálom a mimoriadnym človekom".

Ruské kanály na Telegrame so zdrojmi v armáde uviedli, že Zavadskij zahynul koncom novembra po tom, ako stúpil na mínu mimo frontovej línie. Naznačili tak, že mohlo ísť o zariadenie, ktoré tam umiestnili samotní ruskí vojaci.

Rusko vedie útočnú vojnu voči susednej Ukrajine už viac než 21 mesiacov. Podľa odhadov ukrajinských médií zahynulo od jej začiatku približne 20 ruských generálov. Ruskí predstavitelia sa vyjadrujú k stratám na svojej strane len zriedka.

Moskva sa v súčasnosti snaží obsadiť priemyselné mesto Avdijivka, v ktorej sa nachádza jedna z najväčších koksovní v Európe. Mesto leží na frontovej línii od roku 2014. Zároveň je súčasťou Doneckej oblasti, o ktorej Kremeľ tvrdí, že ju spolu s ďalšími tromi ukrajinskými oblasťami anektoval.