Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Ruský herec podľa Kyjeva strieľal z guľometu na ukrajinských vojakov

Ruský herec Michail Porečenkov Foto: Screenshot YouTube.com

Podľa agentúry TASS Ukrajinská bezpečnostná služba (SBU) začala voči Porečenkovi trestné stíhanie za "účasť na teroristickej aktivite".

Kyjev 31. októbra (TASR) - Známy ruský herec Michail Porečenkov počas svojej návštevy separatistov na letisku v Donecku údajne strieľal z ťažkého guľometu na pozície ukrajinskej armády. Informovala o tom dnes agentúra Ukrinform po tom, čo sa video so strieľajúcim hercom objavilo na internete.

Kyjev začal voči hercovi trestné stíhanie. Porečenkov ale tvrdí, že mal slepé náboje a na nikoho nestrieľal.

Podľa agentúry Ukrinform Porečenkov prijal ponuku separatistov, aby si zastrieľal z guľometu. So separatistami sa nechal aj odfotiť.



Ukrajinské ministerstvo vnútra začalo voči hercovi trestné stíhanie za to, že sa osobne zúčastnil na ostreľovaní vládnych síl. Hrozí mu tak sedem až 12 rokov väzenia.

"Snímky sa objavili v televízii a plne odhalili, že tento ruský občan spáchal zločin na území Ukrajiny," uviedol minister vnútra Arsen Avakov. Podľa neho by Rusko malo herca vydať ukrajinským orgánom. Do pátrania sa vraj zapojí aj Interpol.

Predstaviteľka Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) pre slobodu médií Dunja Mijatovičová povedala, že Porečenkov mal na hlave prilbu s nápisom "Press". Označila to za "nehanebné a nebezpečné zneužitie insígnie PRESS. Novinári nie sú bojovníci".

Podľa agentúry TASS Ukrajinská bezpečnostná služba (SBU) začala voči Porečenkovi trestné stíhanie za "účasť na teroristickej aktivite".

Ruský herec ale obvinenia odmieta. "Samozrejme, že to boli pripravené scény a dokonca aj munícia bola slepá. Prečo z ničoho robia príbeh?" uviedol Porečenkov v rozhovore pre TASS.

Ohľadne prilby s nápisom PRESS povedal, že si ju nasadil, aby bol v bezpečí, keďže na letisku je ustavične počuť streľba. Inú prilbu si nemohol požičať, dodal.

Na správy, že strieľal na ukrajinských vojakov, reagoval: "Počas môjho pobytu v Doneckej ľudovej republike som na letisku ani nikde inde na nikoho nestrieľal."

Trestné stíhanie označil Porečenkov za plánovanú kampaň. "Teraz ma chcú zrejme označiť za kľúčového separatistu a spustiť kampaň proti môjmu dobrému menu. Podľa mňa to robia preto, lebo sú bezzubí," konštatoval.

Herec pripomenul, že do Donecka prišiel v rámci prezentácie filmu Poddubnyj, v ktorom stvárňuje legendárneho zápasníka. Ukrajinské úrady tento film zakázali, hoci rozpráva príbeh o rodákovi z Čerkaskej oblasti, ktorá leží v strednej časti Ukrajiny, poznamenala agentúra TASS.