Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Ukrajina obvinila Rusko z invázie

Prrvé vozidlá ruského konvoja s humanitárnou pomocou prekračujú hraničný prechod s Ukrajinou v ruskom meste Doneck v Rostovskej oblasti na juhozápade Ruska 22. augusta 2014. Prvé nákladné automobily ruského konvoja s humanitárnou pomocou prekročili hraničný prechod na Ukrajinu po tom, ako ho viac ako týždeň zdržiavali kvôli podozreniam, že konvoj bol využitý ako krytie pre ruskú inváziu. Foto: TASR/AP

Ruský humanitárny konvoj prekročil hranice a smeruje do Luhanska.

Kyjev 22. augusta (TASR) - Ukrajinské úrady dnes oznámili, že hranice nelegálne prekročilo už 90 nákladných vozidiel z ruského konvoja s humanitárnou pomocou. Vozidlá nemajú na prechod povolenie z Kyjeva a šéf ukrajinskej štátnej bezpečnosti to označil za "priamu inváziu" Ruska. Informovala o tom agentúra Reuters.

"Prešli na Ukrajinu bez povolenia alebo účasti Medzinárodného výboru Červeného kríža alebo (ukrajinskej) pohraničnej stráže," povedal novinárom vojenský hovorca Andrij Lysenko.

"Považujeme to za priamu inváziu Ruska na Ukrajinu," vyhlásil Valentyn Nalyvajčenko, riaditeľ Ukrajinskej bezpečnostnej služby SBU v samostatnom vyhlásení pre novinárov.

Vozidlá nesprevádzajú pracovníci Medzinárodného výboru Červeného kríža (MVČK), čo bola požiadavka Kyjeva na povolenie prechodu. Ruské ministerstvo zahraničných vecí sa rozhodlo poslať konvoj ďalej aj napriek tomu. Červený kríž tvrdil, že potrebuje istotu bezpečného prechodu od všetkých zúčastnených strán, aby mohol pomoc doručiť.

Ruský humanitárny konvoj prekročil hranice a smeruje do Luhanska

Reportér agentúry AP videl prvé nákladné automobily ruského konvoja s humanitárnou pomocou prekročiť hraničný prechod na Ukrajinu po tom, ako ho viac ako týždeň zdržiavali kvôli podozreniam, že konvoj bol využitý ako krytie pre ruskú inváziu. Agentúra Reuters tvrdí, že hranice prekročilo už asi 70 vozidiel a sprevádza ich malá skupina proruských povstalcov. Kolóna vozidiel údajne smeruje k Luhansku. Na cestu sa údajne vydala bez povolenia Kyjeva.

Podľa agentúry DPA nesprevádza vozidlá eskorta Medzinárodného výboru Červeného kríža (MVČK). DPA sa pri tom odvoláva na správy ruských tlačových agentúr. Požiadavka na sprievod MVČK bola jednou z požiadaviek Kyjeva. Ruské ministerstvo zahraničných vecí sa rozhodlo poslať konvoj ďalej aj napriek tomu.

Červený kríž tvrdí, že potrebuje istotu bezpečného prechodu od všetkých zúčastnených strán, aby mohol pomoc doručiť. Preto môže mať ukrajinská armáda obmedzený manévrovací priestor v čase pohybu nákladných áut aj napriek absencii prímeria, píše AP.

Nákladné vozidlá sú naložené pitnou vodou, generátormi a spacákmi pre civilistov v meste Luhansk, kde sú proruskí separatisti obliehaní ukrajinskou vládnou armádou. Ostreľovanie mesta trvá už niekoľko týždňov.

Snahy o zabezpečenie humanitárnej pomoci pokračujú aj napriek tomu, že obe strany konfliktu odmietajú uzavrieť prímerie.

Prvé vozidlá ruského konvoja s humanitárnou pomocou v ukrajinskom meste Izvaryne 22. augusta 2014. Prvé nákladné automobily ruského konvoja s humanitárnou pomocou prekročili hraničný prechod na Ukrajinu po tom, ako ho viac ako týždeň zdržiavali kvôli podozreniam, že konvoj bol využitý ako krytie pre ruskú inváziu.
Foto: TASR/AP


MVČK nesprevádza ruský konvoj na Ukrajinu kvôli obavám o bezpečnosť

Medzinárodný výbor Červeného kríža (MVČK) dnes oznámil, že bezpečnostné obavy zabránili jeho pracovníkom, aby sprevádzali konvoj s ruskou humanitárnou pomocou na ukrajinské územie.

"Ruský konvoj s humanitárnou pomocou sa pohybuje na Ukrajine, ale my ho nesprevádzame kvôli nestabilnej bezpečnostnej situácii," napísal MVČK na svojom konte na sociálnej sieti Twitter. Účasť pracovníkov červeného kríža bola pritom jednou z podmienok Ukrajiny, aby konvoj na svoje územie vpustila.

Podľa agentúry Reuters sa medzitým dostalo na Ukrajinu už viac ako 70 nákladných vozidiel z celkového počtu asi 260, ktoré smerujú k mestu Luhansk. Autá sú naložené pitnou vodou, generátormi a spacákmi pre civilistov v Luhansku, kde proruských separatistov obliehajú ukrajinské vládne sily. Ostreľovanie mesta trvá už niekoľko týždňov.

Rusko poslalo konvoj cez hranicu zrejme bez povolenia Kyjeva, čo zvyšuje šance na možnosť, že dôjde k stretu s ukrajinskou armádou, píše Reuters. Ruský prezident Vladimir Putin bol podľa agentúry RIA-Novosti o pohybe konvoja cez ukrajinské hranice informovaný, uviedol hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

Rusko sa dnes vyjadrilo, že už nebude tolerovať žiaden odklad v ceste svojho humanitárneho konvoja na Ukrajinu a ten sa následne vydal na cestu.

Kyjev a Západ vyjadrili obavy, že obsah nákladu vo vozidlách a úloha MVČK by mohli byť zámienkou pre nejakú formu priamej ruskej vojenskej intervencie. Podľa Moskvy sú také obavy absurdné.