Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Ruský ideológ Dugin Maďarom: Obdobie národných štátov sa končí

Foto: TASR/AP

Vodca nevylúčil, že Západ sa pokúsi o "oranžové revolúcie" v samotnom Rusku, a nie je vylúčené ani to, že podobné revolúcie pripraví aj v Minsku či Astane.

Budapešť 31. januára (TASR) - Obdobie národných štátov sa končí. Exituje podstatne viac etník než národov, a z toho vyplýva, že samotné národné hranice sú vždy nespravodlivé. Vyhlásil to v rozhovore pre maďarský ultrapravicový server alfahir.hu ruský nacionalistický ideológ Alexander Dugin, podľa ktorého je potrebné vytvoriť protiváhu Západu.

Dugin, ktorého maďarské médiá označili za hlavného ideológa Vladimira Putina a ktorý je vodcom Národného Eurázijského hnutia, v rozhovore zdôraznil, že Eurázijská ekonomická únia (EEÚ) vznikla nie ako alternatíva Európskej únie, ale ako pokus o to, aby medzi štátmi s podobnými politickými a hospodárskymi systémami mohla vzniknúť zvláštna hospodárska a strategická zóna.

"V podmienkach dominancie a manipulácie Západu, najmä z hľadiska jeho vybudovaného systému sietí, už neexistujú spoľahliví partneri pre nikoho," zdôraznil Dugin s poznámkou, že v každej krajine EEÚ existujú vplyvné siete, ktorých úlohou je jednoducho sabotovať novú eurázijskú iniciatívu.

Vodca nevylúčil, že Západ sa pokúsi o "oranžové revolúcie" v samotnom Rusku, a nie je vylúčené ani to, že podobné revolúcie pripraví aj v Minsku či Astane.

Moskvou vedená EEÚ je tvorená Ruskom, Bieloruskom, Kazachstanom a Arménskom. Fungovať začala od 1. januára 2015. Okrem voľného obchodu má EEÚ za cieľ koordinovať finančné systémy svojich členov a regulovať ich priemyselnú a poľnohospodársku politiku, ako aj trh práce a dopravnú sieť.

Dugin vyjadril presvedčenie, že obdobie národných štátov sa už končí, preto prišiel čas na znovuvytvorenie impérií. "Mohla by to byť jedna ríša - západná, americká, alebo viac impérií. Práve o tom by bolo potrebné rozhodnúť. Ak by vzniklo viac impérií, potom Eurázijská ríša by bola jednou z nich, druhá by bola Európska ríša," povedal.

Krajiny zóny "cordon sanitaire" (nárazníkové protektoráty) ležiace medzi Európou a Euráziou by si podľa jeho slov sami museli vytvoriť spoločnú územnú jednotku, trebárs Veľkú Východnú Európu využívajúc "superpozíciu" vyplývajúcu z toho, že sú sčasti eurázijskými a sčasti európskymi.

"Ani v takomto prípade nevidím priestor pre národné snahy. Ak by sa napríklad Maďarsko, Rumunsko, Srbsko, Slovensko a Rakúsko zjednotili, potom by sa všetko vrátilo etnicky do obdobia pred Trianonom," konštatoval. Dodal však, že dôležitejšou otázkou je, či sa v globalizácii zachovajú základné hodnoty, akými sú etnické spoločenstvá, viera, kultúra, sakrálne vedy, a či zostanú iba masy jednotlivcov, siete a "kozmopolitne a mechanicky sa zhlukujúce putujúce atómy".

"Ak ľudstvo urobí ďalší krok smerom k západnému svetu ohľadne manželstiev rovnakých pohlaví, modernizácie, slovom smerom k čistému nihilizmu, jednoducho ľudstvo zmizne z povrchu Zeme," zdôraznil Dugin, ktorý v rozhovore označil maďarskú ultrapravicovú stranu Jobbik za mimoriadne sľubnú.