Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Ruský kontingent v Karabachu vyzýva na prímerie

Etnickí arménski militanti, archívne foto Foto: TASR/AP

Ruské mierové jednotky podľa ministerstva zorganizovali evakuáciu civilného obyvateľstva v Náhornom Karabachu z najnebezpečnejších oblastí.

Jerevan 19. septembra (TASR) — Ruské mierové jednotky rozmiestnené v azerbajdžanskom odštiepeneckom regióne Náhorný Karabach vyzvali v utorok na prímerie medzi arménskymi separatistami a azerbajdžanskými silami. Uviedla to agentúra AFP.

Azerbajdžan v utorok v Náhornom Karabachu spustil pozemnú "protiteroristickú" operáciu, ktorej deklarovaným cieľom je "obnovenie ústavného poriadku". Podľa najnovšej bilancie arménskych separatistov zahynulo v dôsledku tejto operácie už najmenej 25 ľudí vrátane dvoch civilistov.

"Velenie ruského mierového kontingentu vyzýva strany konfliktu na okamžité zastavenie paľby a prijatie opatrení na deeskaláciu situácie, ako aj na pokračovanie rokovacieho procesu," uviedlo ministerstvo obrany v Moskve.

Ruské mierové jednotky podľa ministerstva zorganizovali evakuáciu civilného obyvateľstva v Náhornom Karabachu z najnebezpečnejších oblastí a deviatim zraneným civilistom poskytli zdravotnú pomoc. Konkrétne išlo o evakuáciu 469 ľudí vrátane 185 detí.

Azerbajdžan predtým obvinil Arménsko a separatistov v Karabachu zo zosnovania teroristických útokov. Rokovania o ukončení operácie podmienil kapituláciou separatistov.

Desiatky protestujúcich sa v utorok zhromaždili neďaleko sídla ruského veľvyslanectva v arménskom hlavnom meste Jerevan. Kritizovali reakciu Moskvy na útoky, ktoré spustil Azerbajdžan v Náhornom Karabachu. "To všetko je dôsledok politiky Ruska. Ak nechcú brániť (Karabach), tak musia vedieť, že tu pre nich nie je miesto," uviedol jeden z protestujúcich pre AFP.