Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Ruský minister obrany pricestoval na neohlásenú návštevu Iránu

Sergej Šojgu Foto: TASR/AP

Moskva nedávno schválila dodanie protivzdušných raketových systémov typu S-300 do Iránu a predpokladá sa, že návšteva je zameraná aj na finalizáciu určitých aspektov tejto dohody.

Teherán 22. februára (TASR) - Ruský minister obrany Sergej Šojgu pricestoval v nedeľu na neohlásenú návštevu Iránu, kde odovzdal prezidentovi Hasanovi Rúhánímu bližšie nešpecifikovaný "špeciálny odkaz" od kremeľského šéfa Vladimira Putina. Oznámil to dnes americký spravodajský server International Business Times.

Šojgu sa po pristátí v Teheráne osobitne stretol so svojím rezortným náprotivkom Hosejnom Dehkánom, ktorý iba pred niekoľkými dňami navštívil Rusko, kde sa predstavitelia oboch krajín dohodli na posilnení svojej vojenskej spolupráce. Rokovaniam na najvyššej úrovni dominoval prebiehajúci sýrsky konflikt.

Moskva nedávno schválila dodanie protivzdušných raketových systémov typu S-300 do Iránu a predpokladá sa, že návšteva ruského ministra je zameraná aj na finalizáciu určitých aspektov tejto dohody. Rusko zvažuje i predaj niekoľkých vojenských lietadiel a tankov na základe nedávno zrušených sankcií voči Iránu.

Obe krajiny - partneri sýrskeho prezidenta Bašára Asada - na pozadí sýrskeho konfliktu vyjadrili záujem o zintenzívnenie vzájomnej vojenskej spolupráce. Putin nedávno vyhlásil, že užšia kooperácia medzi Moskvou a Teheránom zohrá kľúčovú úlohu v nastolení bezpečnosti blízkovýchodného regiónu.