Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Ruský najvyšší súd odmietol zakázať ľudskoprávnu organizáciu Memorial

Ilustračné foto Foto: TASR

Žiadosť o ukončenie činnosti centra podalo ruské ministerstvo spravodlivosti.

Moskva 28. januára (TASR) - Ruský najvyšší súd odmietol dnes žiadosť vlády o rozpustenie Memorialu, jednej z najuznávanejších ľudskoprávnych organizácií pôsobiacich v Rusku.

Žiadosť o ukončenie činnosti centra podalo ruské ministerstvo spravodlivosti. Po dnešnom rozhodnutí súdu rezort uviedol, že celý prípad považuje za uzavretý, keďže Memorial napravil ustanovenia svojej zakladajúcej listiny, ktoré neboli v súlade s platnými zákonmi.

"Dôvody našej sťažnosti boli odstránené," uvádza sa vo vyhlásení ministerstva, ktoré citovala agentúra DPA.

Dôvodom súdneho konania bola organizačná štruktúra Memorialu, ktorý pozostával zo 60 právne nezávislých subjektov. Skupina reagovala zmenou svojich stanov a formálne sa zmenila na konfederáciu. Ministerstvo však aj po náprave trvalo na tom, že celý prípad uzavrie až po príslušnom verdikte súdu.

Moskovské centrum Memorial vzniklo v roku 1989, teda ešte za čias Sovietskeho zväzu. Zameriava sa prevažne na dokumentovanie totalitnej minulosti krajiny, ale monitoruje aj dodržiavanie ľudských práv v súčasnom Rusku a ďalších postsovietskych republikách. Za svoju činnosť Memorial získal už viacero medzinárodných ocenení.

Do sporov s úradmi sa skupina dostala pre svoju neochotu rešpektovať novú legislatívu, ktorá prikazuje ruským mimovládnym organizáciám, aby sa zaregistrovali ako tzv. zahraniční agenti. Povinnosť registrácie sa vzťahuje na tie subjekty, ktoré pri svojej práci využívajú prostriedky zo zahraničia.