Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Ruský návrh rezolúcie BR OSN o suverenite Sýrie nezískal podporu

Americká veľvyslankyňa pri OSN Samantha Powerová Foto: TASR/AP

Veľvyslankyňa USA pri OSN Samantha Powerová uviedla, že návrh rezolúcie je odoberaním pozornosti po zlyhaní prímeria v Sýrii.

New York 20. februára (TASR) - Rusko predložilo v piatok pätnástim členom Bezpečnostnej rady OSN návrh rezolúcie, ktorý vyzýva na rešpektovanie suverenity Sýrie, na zastavenie cezhraničného ostreľovania a nájazdov a na odmietnutie "pokusov alebo plánov na zahraničnú pozemnú operáciu".

Dokument z dielne Ruska však podľa agentúry DPA nezískal na piatkovom rokovaní za zatvorenými dverami, ktoré BR OSN zvolala na žiadosť Moskvy, dostatočnú podporu členov rady. Členovia s právom veta Spojené štáty, Francúzsko a Británia sa už skôr na adresu tohto textu vyjadrili ako o návrhu, ktorý nemá budúcnosť, píše agentúra Reuters.

Rusko požiadalo o zasadnutie Bezpečnostnej rady OSN a predložilo návrh tejto rezolúcie v čase, keď Turecko zintenzívnilo ostreľovanie pozícií kurských militantov v severnej Sýrii a údajne zvažuje vyslanie pozemných jednotiek do krajiny, upozorňuje DPA. Návrh rezolúcie, v ktorom sa však Turecko ani iné krajiny konkrétne nespomínajú "žiada úplné rešpektovanie suverenity Sýrie", "okamžité zastavenie cezhraničného ostreľovania a nájazdov" ako aj odmietnutie zahraničnej pozemnej operácie.

Veľvyslankyňa USA pri OSN Samantha Powerová uviedla, že návrh rezolúcie je odoberaním pozornosti po zlyhaní prímeria v Sýrii, na ktorom sa dohodli svetové mocnosti a ktoré sa nenapĺňa predovšetkým kvôli pokračujúcim leteckým operáciám, v rámci ktorých Moskva podporuje jednotky sýrskej vlády.

"Radšej, ako sa snažiť svet rozptyľovať s rezolúciou, ktorú práve predložili, bolo by skvelé, keby Rusko implementovalo rezolúciu, ktorá už bola odhlasovaná," uviedla Powerová odvolávajúc sa na decembrovú rezolúciou OSN, ktorá predkladá plán na ukončenie konfliktu v Sýrii.

"Krátka odpoveď, nie," odpovedal francúzsky veľvyslanec pri OSN Francois Delattre na otázku, či Paríž podporil citovaný návrh.