Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Rus obchodoval so zbraňami, pôjde za mreže na 25 rokov

Foto: TASR/AP

Ruský obchodník so smrťou Viktor Bout bol pripravený predať zbrane v hodnote 20 miliónov dolárov, vrátane rakiet zem-vzduch určených na zostrelenie amerických vrtuľníkov.

New York 6. apríla (TASR) - Ruský obchodník so zbraňami Viktor Bout pôjde na 25 rokov do väzenia, oznámila vo štvrtok sudkyňa federálneho súdu v New Yorku.

Prokuratúra žiadala pre Bouta doživotné väzenie. Tvrdila, že 45-ročný Bout bol pripravený predať zbrane v hodnote 20 miliónov dolárov, vrátane rakiet zem-vzduch určených na zostrelenie amerických vrtuľníkov, pripomenula agentúra Reuters.

Rusa, prezývaného "obchodník so smrťou", zatkli v marci 2008 v Thajsku v rámci operácie amerických bezpečnostných síl. Americkí agenti sa vtedy vydávali za kolumbijských rebelov, ktorí chceli od Bouta nelegálne nakúpiť zbrane.

V októbri 2010 bol prevezený do USA. Začiatkom novembra minulého roka ho porota súdu na Manhattane uznala vinným z terorizmu.

Bout namietal, že jeho obchodné aktivity boli legálne. Jeho obhajcovia už oznámili, že sa voči rozsudku odvolá.


Rusko rozsudok kritizuje

Rusko dnes skritizovalo rozhodnutie amerického súdu poslať ruského obchodníka so zbraňami Viktora Buta na 25 rokov za mreže. Tento verdikt označilo za neodôvodnený a politicky motivovaný.

"Americký súdny systém - ktorý splnil jasný politický rozkaz" - usvedčením a odsúdením Buta "ignoroval argumenty obhajcov", uviedlo vo vyhlásení ruské ministerstvo zahraničných vecí.