Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Ruský oligarcha žaluje americké ministerstvo financií ohľadom sankcií

Oleg Deripaska, archívna snímka. Foto: FOTO TASR/AP

Deripaska tvrdí, že ho americká vláda sa naňho zamerala nespravodlivo a nezákonne. Hodnota jeho majetku podľa jeho slov klesla v dôsledku sankcii v prepočte o viac ako 6,6 miliárd dolárov.

Washington 16. marca (TASR) - Ruský oligarcha Oleg Deripaska v piatok podal žalobu na americké ministerstvo financií a žiada federálny súd, aby zrušil sankcie zavedené voči jeho osobe, informovala agentúra AP.

Americké ministerstvo financií vlani v apríli rozhodlo o uvalení sankcií na Deripasku, Rusal, firmu En+, kľúčového akcionára Rusalu, ako aj ďalšie firmy, v ktorých tento oligarcha vlastní podiely, pričom ako dôvod uviedlo "profitovanie zo škodlivých aktivít Ruska". Oznámenie zasiahlo do podnikania Rusalu a vyvolalo otrasy na trhoch s hliníkom.

Deripaska tvrdí, že ho americká vláda sa naňho zamerala nespravodlivo a nezákonne. Hodnota jeho majetku podľa jeho slov klesla v dôsledku sankcii v prepočte o viac ako 6,6 miliárd dolárov. Banky údajne odmietajú jeho transakcie a podniky sa boja, že môžu čeliť sankciám v prípade, ak s ním budú obchodovať.

Americké ministerstvo financií v januári stiahlo sankcie uvalené na tri spoločnosti napojené na Deripasku.