Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Ruský prezident Putin ocenil rastúci obchod s Čínou

Na snímke sprava čínsky prezident Si Ťin-pching a ruský prezident Vladimir Putin počas stretnutia v Moskve 3. júla 2017. Foto: TASR/AP

Si Ťin-pchingovi udelil najprestížnejšie ruské vládne vyznamenanie - Rad sv. Andreja za jeho službu pri posilňovaní priateľstva a spolupráce medzi národmi Ruskej federácie a Čínskej ľudovej republiky.

Moskva 4. júla (TASR) - Ruský prezident Vladimir Putin dnes vysoko ocenil rastúci obchod s Čínou.

"S radosťou môžem konštatovať, že pokým sme vlani zaznamenali v obchode mierny rast - 3,9 percenta -, tento rok je už významný - 37 percent za prvé štyri mesiace," vyhlásil Putin na stretnutí s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom v Moskve.

Si Ťin-pchingovi udelil najprestížnejšie ruské vládne vyznamenanie - Rad sv. Andreja za jeho "službu pri posilňovaní priateľstva a spolupráce medzi národmi Ruskej federácie a Čínskej ľudovej republiky", informoval Kremeľ vo vyhlásení. Píše o tom agentúra DPA.

Rusko a Čína si v týchto rokoch budujú hospodárske a diplomatické vzťahy, zatiaľ čo slabnú vzťahy so Spojenými štátmi, ktoré majú výhrady ku geopolitike Moskvy a Pekingu.

Obchod medzi Ruskom a Čínou vzrástol o 33 percent v prvých piatich mesiacoch tohto roku na približne 32 miliárd dolárov, uviedla čínska agentúra Sinchua pred Si Ťin-pchingovou návštevou v Moskve.

Očakáva sa, že prezidenti sa stretnú s poprednými podnikateľmi s cieľom posilniť vzájomnú hospodársku spoluprácu. Počas návštevy je naplánovaný podpis približne štyroch desiatok dohôd a ukončenie rokovaní o transakciách v celkovom objeme desať miliárd dolárov.