Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

Ruský režisér Serebrennikov obvinený zo sprenevery získal filmovú cenu

Na archívnej snímke Kirill Serebrennikov na moskovskom súde. Foto: TASR/AP

Úprimne dúfam, že toto je posledný raz, keď si tento veľký umelec, Kirill Serebrennikov, nemôže osobne prevziať cenu, povedal producent filmu Ilja Stewart.

Moskva 31. marca (TASR) - Renomovaný ruský divadelný a filmový režisér Kirill Serebrennikov, ktorý je od augusta 2017 v domácom väzení na základe obvinení zo sprenevery, získal jedno z najprestížnejších ruských filmových ocenení, informovala v nedeľu agentúra DPA.

Srebrennikova v jeho neprítomnosti v sobotu ocenili filmovou cenou Nika za jeho film Leto o sovietskej rockovej hviezde Viktorovi Cojovi.

"Úprimne dúfam, že toto je posledný raz, keď si tento veľký umelec, Kirill Serebrennikov, nemôže osobne prevziať cenu," povedal producent filmu Ilja Stewart. Cenu Nika každoročne od roku 1987 udeľuje Ruská filmová akadémia v Moskve.

Serebrennikov je v domácom väzení od augusta 2017 a čaká v ňom sa súdny proces. Je obvinený zo sprenevery v prepočte viac ako 1,8 milióna eur z dotácií ministerstva kultúry, ktoré boli v rokoch 2011 - 2014 vyčlenené na realizáciu umeleckého projektu Platforma. Režisér, ktorý pôsobil ako umelecký šéf Gogoľovho divadla v Moskve, obvinenia odmieta a pokladá ich za "absurdné a nezmyselné".