Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Ruský súd odsúdil dokumentaristu za kritiku invázie na Ukrajinu

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Na základe ruských zákonov sa informácie o Ukrajine, ktoré nepochádzajú od vládneho zdroja, môžu pokladať za "nepravdivé" a ich šírenie môže byť trestané.

Moskva 20. marca (TASR) - Súd v ruskom Petrohrade odsúdil na tri roky väzenia filmového dokumentaristu Vsevoloda Koroľova, ktorý na sociálnych sieťach kritizoval ruskú inváziu na Ukrajinu. TASR informuje na základe správy agentúry AFP.

Tridsaťšesťročný Koroľov bol od júla 2022 vo väzbe pre podozrenie z "vedomého šírenia nepravdivých informácií o ruských ozbrojených silách".

Petrohradský okresný súd ho uznal za vinného z toho, že na sociálnej sieti VKontakte v jari 2022 uverejnil "nepravdivé" príspevky o "masakroch civilistov v Buči a Boroďanke, ako aj o ostreľovaní Donecka". Prokuratúra pre Korľova žiadala deväťročný trest.

"Súd mu uložil trojročný trest odňatia slobody v trestaneckej kolónii so všeobecným režimom," oznámil súd. Okrem väzenského trestu mu na štyri roky obmedzil používanie internetu.

Na základe ruských zákonov sa informácie o Ukrajine, ktoré nepochádzajú od vládneho zdroja, môžu pokladať za "nepravdivé" a ich šírenie môže byť trestané.

V utorok odsúdil súd vo Volgogradskej oblasti miestneho obyvateľa na päť rokov väzenia za rovnaký trestný čin, akého sa dopustil Koroľov.

Krátko po začiatku ruskej invázie na Ukrajine vo februári 2022 vyhlásila Moskva kritiku ruskej armády a "špeciálnej vojenskej operácie" za nezákonnú. Vo väzení skončili tisícky odporcov konfliktu.